Гешев: С Турция сме не само съседи и приятели, но имаме и дълга история на ползотворно сътрудничество

„Ние сме не само съседи и приятели с Турция, но имаме и общи интереси. Не е възможно да защитаваме общите си интереси без сътрудничество, добре е, че наистина имаме такава добра връзка". Това заявява главният прокурор Иван Гешев, преди визитата си в Република Турция, пред кореспондента на Анадолска агенция в София. В Анкара Гешев ще проведе разговори с главния прокурор на Турция Бекир Шахин, с министъра на правосъдието Бекир Боздаг и с министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Пред агенцията българският главен прокурор заявява, че взаимното сътрудничество между съдебните органи на България и Турция се основава на дълга история. „Имаме много ползотворно сътрудничество с колегите в Турция от много години. Преди това като заместник-главен прокурор имах много добри контакти с турската прокуратура и турските органи за обществена сигурност. При двамата главни прокурори преди мен - Сотир Цацаров и Борис Велчев, също имаше такова сътрудничество с турската страна. Това е от голямо значение, тъй като ние сме съседи, имаме и обща граница, и общи проблеми“, посочва Гешев.

„Борбата срещу международната, трансгранична престъпност ще се провали, ако не работим заедно. Усилията ни ще се провалят, ако не си сътрудничим със страни както в рамките на Европейския съюз, така и извън него. Политическите различия не трябва да пречат на борбата с криминалните прояви, защото това е общ проблем за всички страни“, казва още Гешев.

Пред Анадолската агенция главният прокурор припомня, че инициативата за създаването на Форума на главните прокурори на балканските държави е дошла именно от ръководствата на прокуратурите на Турция и България. Първата среща се проведе през октомври 2019 г. в гр. Измир, Турция. Вторият Балкански форум се състоя през юни 2021 г. в гр. София. Третият работен форум на главните прокурори на балканските държави се проведе на 9 и 10 ноември 2022 г. в гр. Букурещ, Румъния.

Заявявайки, че форумът е допринесъл сътрудничеството между страните в и извън ЕС да стане много по-ефективно, Гешев казва още: „Нашите общи проблеми са ясни, нашето сътрудничество в борбата срещу натиска на незаконната миграция, тероризма и прането на пари е много добро. Без личен контакт, без да се познаваме лично и без сътрудничество няма да можем да се борим с тези престъпления по ефективен начин“.

Гешев коментира и борбата с организираната престъпност: „Ние, като част от съдебната система, правим всичко според правилата, но нарушителите на законите не спазват нито граници, нито правила. Те се опитват да действат по-бързо от нас. Трябва да компенсираме тяхната преднина. Начинът за това е чрез директни контакти помежду ни. Мога честно да кажа, че имаме изключителни, наистина отлични контакти с турската прокуратура. Винаги поддържаме контакта си жив, за да може заедно да се борим с общите проблеми“.

Обяснявайки конкретно сътрудничеството между българската и турската прокуратура, Гешев дава и пример с екстрадирането наскоро в Турция на Левент Гьокташ, който е бил обвинен за убийството на писателя Неджип Хаблемитоглу. „Преминахме през тежък съдебен процес, но аргументите, представени от нашата прокуратура, бяха приети от съда и лицето беше предадено на Турция, за да бъде съдено“, казва главният прокурор.

Като друг пример за ползотворно сътрудничество с Турция, той дава и работата по случая с убийството на българския граничен полицай на българо-турската граница. Гешев казва, че е получена информация за хода на разследването в Турция при срещата на двете страни. „Нашите турски колеги заявиха, че работата по случая ще приключи бързо и той ще бъде разрешен чрез справедлив съдебен процес“, изтъква българският главен прокурор.

Иван Гешев изразява и благодарност към турските си колеги за съдействието по случая с делото срещу Димитър Желязков, който бе издирван в България и беше заловен в Турция, след което бе екстрадиран у нас, за да бъде изправен пред правосъдието. /БГНЕС