Гешев: Търси се възможност за провал на процедурата и кандидата в нея

Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея, каза в Благоевград кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Няма какво да ме притеснява за четвъртък, на 10-часовото изслушване стана ясно, че няма от какво да се притеснявам, защото всеки български гражданин може да си изгради впечатление за мене, за работата ми, за концепциите ми. С такова живо предаване не се провежда процедура в нито една страна от Европейския съюз, каза Иван Гешев и добави: „В резултат на работата ми през последните години много хора се притесняват, че Прокуратурата активно осъществява правомощията си по противодействие на престъпността и че засегнахме много сериозни икономически интереси за милиарди. Бяха повдигнати на обвинения на хора, които вие журналистите наричате олигарси, някои от тях още са в ареста. КОНПИ замрази сериозни икономически активи, което засегна сериозно финансови, политически, икономически и всякакви други интереси на тези кръгове, затова изборът ми е труден“, каза Гешев.

Според него малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват. Президентът не е сред тях, благодари му, че е упражнил законовите си правомощия и изложил мотиви за отказа си

„Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея“, така Гешев отговори на репортерски въпрос може ли Конституционният съд да спре избора му.

Кандидатът за главен прокурор, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пристигнаха в Благоевград, за да участват в Националната научно-практическа конференция на тема: „Системно-структурни подходи за подобряване на противодействието срещу корупционни престъпления в Република България“. Тя е организирана от равно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“. /БГНЕС