Гешев: Трябва всички институции да работим заедно срещу престъпността

Напоследък виждаме ръст на пътнотранспортните произшествия, на телефонните измами, като цяло на престъпността. Трябва всички български институции да работим съвместно, за да се борим срещу нарушенията, в интерес на българските граждани.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев относно тежката катастрофа в Бургас, при която двамата полицаи загинаха след гонка с автобус, превозваж мигранти, предаде репортер на БГНЕС.

„Работата на българската прокуратура е да се бори с престъпността и ние сме готови да работим с всички институции, включително и с Министерството на вътрешните работи, за да постигнем желания ефект“, заяви още той.

Главният прокурор коментира и взаимодействието между институциите по повод предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

Трябва взаимодействие както с ЦИК, така и с МВР и други институции, за да може да се възпрат корупционните практики на изборния процес, каза той.

Готови сме за взаимодействие с ЦИК и МВР срещу купения вот, подчерта Гешев.

БГНЕС припомня, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изпрати отговор на писмо, постъпило от Прокуратурата на Република България, в което се съдържа проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България, МВР и ДАНС във връзка с провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. В отговора министър Демерджиев отбелязва, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено. /БГНЕС