Гешев вече се е запознал с предложението за отстраняването му

Главният прокурор Иван Гешев вече лично е получил препис от предложението за отстраняването му. От днес започва 7-дневния срок, в който може да изрази становище, включително и да възрази.


След това в тридневен срок Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да се събере и да реши дали това искане е допустимо, предаде бТВ. И едва тогава - на ново заседание, да разгледа отстраняването на Иван Гешев по същество.

Министерството на правосъдието е осигурило охрана на зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов. Вчера той я поиска с аргумента, че се страхува за живота си, след като главният прокурор Иван Геше обяви, че е възможно Сарафов да стои зад атаките срещу него.

Етичната комисия към ВСС трябва да изрази становище по оставката на зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров, поискана от Сарафов. Засега такава точка не е включена в дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС) за утре, но е възможно да бъде добавена и извънредно.

Все още няма депозирано искане за оставката на Сарафов. Главният прокурор обяви вчера, че ще поиска отстраняването му. /БГНЕС