Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на Радостин Василев

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП).

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК - – за това, че през м. юни 2022 г. чрез заплашване Р.В. e направил опит да принуди народен представител противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание.

С решение на ЦИК от 06.04.2023 г. Р.В. е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 135, ал. 3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателното преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Р.В.

БГНЕС припомня, че на 13 юни 2022 година, спортният министър в оставка обяви на пресконференция, че заедно с петима депутати от “Има такъв народ” напуска партията и застава в подкрепа на правителството на Кирил Петков. Малко по-късно, на пресконференция, Тошко Йорданов обяви, че Христинка Иванова, депутат от ИТН, е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на партията, който да се присъедини към отцепниците. Христинка Иванова огласи запис на телефонен разговор с Радостин Василев, в който той я предупреждава, че ще й изпрати хора в Народното събрание, които да й покажат как да напусне. /БГНЕС