Гешев: Все повече прокуратурата ще става обект на атаки

Нашите предци са проявили отговорност. Задавам си въпроса ние днес можем ли да проявим отговорност и кой в последните няколко години поема отговорност. Има ли въобще в този момент кой да поеме отговорност към народа и към държавата? Защото тези, които би трябвало да поемат отговорност, предлагат последните две години само избори.

Това каза главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

"Пет избора без да се поеме отговорност за хората и това, което виждам, е говорене за реформи, срещу които стои фактически разруха", заяви Гешев.

Главният прокурор е категоричен, че се прави опит да се разрушат българските институции – като прокуратурата и МВР. "Моята отговорност е да не позволя това да се случва, защото не е в интерес на хората и няма да допусна да се заплашват магистрати, жени и майки, което се случва по едни дела, по които днес Софийска градска прокуратура пусна съобщение. Няма да допусна да се оказва натиск върху колеги от МВР и магистрати с опити за сплашване, дискредитиране, компроматна война", подчерта той.

Гешев посочи, че се намираме в най-безпрецедентната криза, която освен икономическа, социална, е и конституционна.

"Достатъчно е да кажа, че инспекторатът на ВСС и ВСС са с изтекли мандати. Конституционният съд... и смятам да не продължавам. Тези институции са над 80", обясни той и обяви, че си задава въпроса кой има интерес от това, което се случва, но определено не са обикновените граждани.

"Интерес имат тези, които наричате олигархия, мафия, престъпност, корупционер", посочи още Гешев.

Главният прокурор заяви, че прокуратурата ще става все повече обект на атаки.

Той съобщи и че днес в Белград са кацнали обвиняемите по делото "Нексо".

Гешев попита защо беше закрита специализираната прокуратура и специализираният съд – най-сериозното средство за борба с корупцията, мафията, организираната престъпност.

Той добави, че няма съмнения с кого ще се виждат обвиняемите по делото "Нексо" в Белград. "Събраха се. Сега очаквам да кацнат Божков, може би Овидиу от Швейцария, може би вашият колега Димитър Стоянов от Bird, може би някои политици и политически партии да си направят една голяма оперативка и да си разпределят задачите – кой ще се занимава с финансирането, кой ще се занимава с медиите, с компрометиране на магистрати и на работещи колеги", отбеляза Гешев и добави, че Красимир Каменов – Къро може би също ще кацне от ЮАР в Белград.

Главният прокурор заяви, че ще продължи да задава въпроси: " Ако 400 хил. лева или евро струва отстраняването на висшестоящ полицай, колко струва отстраняването на министъра на вътрешните работи? Колко струва отстраняването на главен прокурор? На отделен магистрат? Попитах къде е държавата и още нямам отговор. Да чухте някой да ми отговори, когато попитах министър Демерджиев какво очакваме "Вътрешна сигурност" да провери, как се отстраняват полицаи? Да чухте ДАНС да отговори как кореспондира финансирането на лобисти от САЩ през Цветан Василев, чийто акционер в банката му е била ВТБ, която е подложена на санкции от САЩ? Да чухте какво е направило правителството? Да чухте някой да отговори теоретично колко струва приемането на лобистко законодателство?"

Според главния прокурор българските граждани трябва да си отговорят на въпросите искат ли да живеят в такава държава и ще подкрепят ли държавните институции, освен тях, обаче, отговори на тези въпроси трябва да дадат и самите институции, както и самата българска държава. /БГНЕС

Тагове: