Гешев: Заплашват ме олигарси и мутри, Радостин Василев да се нареди на опашката

Заплашват ме олигарси и мутри, Радостин Василев да се нареди на опашката. Много е дълга опашката от моите "фен клубове".

С тези думи главният прокурор коментира изявлението на депутата от ПП Радостин Василев, на когото по-рано днес Софийска градска прокуратура предложи да му бъде свален имунитетът. Гешев е на посещение в Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Вчера към края на деня е постъпило искане от Софийска градска прокуратура, аз съм го разпределил към съответния отдел във Върховна касационна прокуратура. Днес и утре съм в командировка, така че в понеделник колегите от ВКП ще изготвят становище за основателността на предложението на Софийска градска прокуратура за искането за сваляне на имунитета на Радостин Василев. И в случай, че се прецени, че е основателно, ще се изготви искане до Народното събрание с оглед провеждане на наказателно преследване по отношение на лицата, за които според колегите има доказателства за извършени престъпления. Но както знаете, според българската Конституция, всеки е невинен до доказване на противното, така че това е рутинна процедура, която ще се прилага, и съм прилагал срещу всеки един гражданин с имунитет - в случая народен представител, за което има предложение от компетентен наблюдаващ прокурор", съобщи Гешев. "През последните три години кой не е казал остри думи по мой адрес. Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти. Господин Василев ще трябва да се нареди на много дълга опашка", попита главният прокурор.

Той отговори и на обвиненията на Василев, според когото атаката срещу него е заради механизма за разследването на главния прокурор.

„Това е доста тъжно, защото показва липсата на усещане на държавност, да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите. За съжаление, това показва и какво е нивото на тези хора, които би трябвало да водят държавата. Това е тъжно за българските граждани и за държавността".

На въпрос дали банкерът Цветан Василев е обявен за ново международно издирване, Гешев отговори така: „Това, което ми е известно е, че е изготвена нова европейска заповед за арест. Въз основа на нея той е включен в Шенгенската информационна система и е поискано международно издирване по други досъдебни производства, различни от делото „КТБ", за което припомням той е подсъдим, но се укрива в държава като Сърбия. За което е ясно, че се укрива с помощта на руската държава, ясно ми е това, че зад това стои зловредното руско влияние. Ясно ми е също това, че той плаща на американски лобисти за компрометиране на Прокуратурата", каза още Гешев./БГНЕС