Гиър: Ако РСМ не промени конституцията, процесът на присъединяване спира

РС Македония трябва да изпълни задължението, което пое към България - да промени конституцията. В противен случай процесът на присъединяване спира. Това заяви европейският посланик Дейвид Гиър в интервю за македонският Канал 5.

Дейвид Гиър, посланик на ЕС в РС Македония, снимка: https://www.eeas.europa.eu/north-macedonia/about-ambassador_en?s=229

Според него е относително нормално да има различия в документите за присъединяване на РСМ Македония и Албания и напредъкът в преговорите зависи само от дадената страна.

"В случая се свежда до следното, миналата седмица имахме така наречената междуправителствена конференция, с която започнахме процеса. Сега започнахме процеса на скрининг. В края на този процес Македония ще има втората междуправителствена конференция и за да я проведе, тя трябва да изпълни задължението, което пое към България - да промени конституцията, за да има ясна дефиниция за лицата и гражданите, които се идентифицират като българи, в защита на самата конституция", уточни Гиър.

Относно промяната на македонската конституция и какво ще стане, ако тя не се случи, европейският посланик подчерта, че тогава най-вероятният сценарий е процесът да спре дотук.

"Промяната на конституцията е суверенно решение на тази държава. Но страната вече има добри резултати в междуетническите отношения и ако тази промяна бъде направена, това допълнително ще затвърди напредъка, постигнат в тази област. Ако не се случи промяната в конституцията, бих казал, че най-вероятният сценарий е процесът просто да спре дотук. С други думи, скринингът ще продължи до определен момент и след това ще спре в очакване на действията на държавата", каза Гиър, като уточни, че това не е защото трета държава е наложила вето, а защото самата държава е решила да се откаже от задълженията си, касаещи този въпрос.

Той обясни, че има две фази на скрининг процеса. Първата фаза се нарича Обяснителен скрининг и това е, когато Европейската комисия заедно с Македония и Албания разглеждат целия процес и виждат какво трябва да се направи по време на този процес. След това има втора фаза или Двустранен скрининг, който според него е много структуриран и интензивен и който може да продължи общо от 14 до 16 месеца и в който Европейската комисия разглежда нормите и действащото законодателство в Македония и в Албания, разглежда пропуските, идентифицира къде тези пропуски трябва да бъдат запълнени и определя какви показатели трябва да бъдат изпълнени за напредък.

"Има много работа, много реформи, преди страната да стане пълноправен член на ЕС", каза Гиър в заключение. /БГНЕС

Скопие / Северна Македония