Гиър към РСМ: Не може да има по-добра сделка с България, не очаквайте нови обещания от ЕС

Не може да има или да се очаква по-добра сделка с България, тъй като тя беше договорена и доведе до започване на преговори през юли миналата година. Не трябва да се очакват нови споразумения, гаранции или обещания по отношение на присъединителния процес. Това заяви европейският посланик Дейвид Гиър по повод присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и допълни, че македонският език вече се съдържа в Преговорната рамка без никакви квалификации.

Коментарът му беше по повод искането на ВМРО-ДПМНЕ Съветът на Европейския съюз да приеме нов документ, който да гарантира македонската идентичност и език.

„Първото нещо, което трябва да кажем е, че националната идентичност, език и култура не се губят по пътя към ЕС. И разбира се, македонският език вече е в преговорната рамка без никакви уговорки. Що се отнася до очакванията, смятам, че не може да има или да се очаква по-добра сделка с България, тъй като тя беше договорена и доведе до започване на преговори през юли миналата година“, каза той.

„И разбира се, от опита, който виждаме от други страни, фокусът трябва да бъдат реформите, тоест промените, които трябва да се случат. И с това се укрепва вашата идентичност, както и идентичността на страната“, заключи той. /БГНЕС