Гиър: Конституционните промени са договорно задължение на РСМ

Конституционните промени в Република Северна Македония произтичат от договор, с който държавата се е ангажирала в двустранните си отношения с Република България, каза днес европейският посланик Дейвид Гиър, който е на посещение в Охрид заедно с други посланици от страни-членки на ЕС.

Запитан за конституционните промени и какво ще стане, ако това се провали, Гиър каза, че вярва, че ще се стигне до застой и че не може да каже какво ще се случи след това. Що се отнася до мнозинството от 2/3, европейският посланик добави, че това е вътрешен въпрос.

„Очаквам правителството само да го реши и аз не мога да се меся в тези въпроси, защото това не е моя работа, а що се отнася до конституционните промени, те произтичат от споразумение, с което държавата се е ангажирала в двустранните си отношения с Република България“, каза той.

Тази промяна, както подчерта той, е суверенно решение, което страната сама трябва да вземе. Гиър подчерта, че идентичността не се губи по пътя към ЕС.

„Държавата има добра история на междуетнически отношения и вярвам, че ще вземе решение, което ще ги укрепи още повече, без да подкопава или по някакъв начин да накърнява идентичността си, защото идентичността не се губи по пътя към ЕС. Но тъй като това изменение е част от договор, чиято цел започване и продължаване на споразуменията за присъединяване, ако това не бъде направено, смятам, че ще има известен застой и не мога да кажа какво ще се случи по-нататък“, добави Гиър.

По отношение на скрининга той заяви, че върви добре и представителите на властта са добре подготвени, но той не е единственото нещо. Друго много важно нещо е провеждането на реформи и основната отговорност за тях е на правителството.

Сред основните реформи той изброи борбата с корупцията, по-нататъшното укрепване на върховенството на закона, укрепването на администрацията и зачитането на основните човешки права и свободи. /БГНЕС