Гиър: РСМ не може да продължи процеса на присъединяване без промени в конституцията

За да се използва инерцията в процеса на присъединяване, трябва да се направят промени в конституцията. Това ще позволи процесът да продължи с отварянето на главите. Просто не е реалистично да се мисли, че тази стъпка може да се избегне и че процесът на присъединяване магически ще продължи. Това каза днес европейският посланик Дейвид Гиър на кръглата маса „Западните Балкани между Запада и Изтока: Северна Македония – член на Европейския съюз до 2030 г.“, организирана от Съвета на посланиците, предаде БГНЕС.

„Въпросът е дали страната може да стане член на ЕС до 2030 г.? Отговорът е: зависи от самата държава. Задачата е значима, обхватът на реформите е голям. И тук, и в Брюксел ще има възходи и падения. Вярвам, че дългосрочният път, маршрутът е определен от ЕС и обещанието е реално. Това зависи от оценката на взаимните нужди и интереси“, каза той.

За да се постигне тази цел, посочи Гиър, трябва да има истинска политическа решимост сред всички политически партии и между всички институции, включително бизнеса и гражданското общество.

„Не съм аз този, който трябва да ви убеждава. Трябва да действате решително и с убеждението, че ЕС е вашето бъдеще. Пътят е отворен. Има импулс, вашето бъдеще е във вашите ръце“, каза Гиър.

„Вие не губите своята идентичност, своя език, своята история по пътя към ЕС“, подчерта той за условието във Френското предложение за включването на българите в конституцията, като добави, че други страни-членки са имали такива конституционни въпроси и посочи като пример Хърватия.

„Първо и най-важно - Северна Македония трябва да продължи да демонстрира реален напредък в реформите. В тази част просто няма преки пътища. Страната трябва да приведе своите закони и практики в съответствие с тези на ЕС и да се съобрази с тези стандарти“, каза Гиър.

Необходимо е изграждането на демократични институции. По-специално, както подчерта европейският посланик, „това означава важни и видими дейности в борбата с корупцията, включително чрез развитие на съдебната система и прокуратурата, които ще отговорят на целта за укрепване на парламента и специализирани независими институции, които ще подпомагат работата на гражданското общество“. /БГНЕС