Ги Верхофщад: Ако не беше Брекзит, нямаше да има руска инвазия

Бившият белгийски премиер Верхофщад каза, че една "по-силна и обединена Европа" - т.е. такава, в която Обединеното кралство все още е в ЕС - можеше да бъде достатъчна, за да възпре Владимир Путин от пълномащабното му нахлуване в Украйна.

Настоящият лидер на либералите и координатор на ЕП за Брекзит изказа това смело твърдение в радиоинтервю във вторник.

Той заяви пред LBC, че "бруталното нахлуване" на Русия "няма нищо общо с разширяването на НАТО, няма нищо общо с ... Европейския съюз. Това наистина е опит на Путин да възстанови стария Съветски съюз".

Той заяви, че: "Обединена Европа, със сигурност що се отнася до въпросите на отбраната, би имала огромно значение. Мисля, че може би без Брекзит може би нямаше да има руска инвазия. Не знам, предполагам, че от другата страна щяха да видят една много по-силна и обединена Европа", добави той.

Верхофщад говори по повод третата годишнина от излизането на Обединеното кралство от ЕС. Той заяви, че се надява Великобритания един ден отново да се присъедини към блока, както и че Украйна също може да се присъедини, "а защо не и в рамките на следващите пет години?"./БГНЕС, „Политико”