Гигантската снежна буря в САЩ взе над 60 жертви

Броят на загиналите в нюйоркския град Бъфало нарасна до 28 души, а хиляди все още са без ток в условията на чудовищната зимна буря, която връхлетя Северна Америка.

В САЩ най-малко 62 души са загинали при инциденти, свързани с метеорологичните условия.

В Бъфало държавен служител съобщи, че военна полиция е привлечена за подпомагане на управлението на трафика в града, където остава в сила забраната за шофиране.

По време на извънредната ситуация в някои части на града се съобщава за грабежи.

Зимната буря наложи и отмяната на хиляди полети, включително около 4800 само във вторник сутринта. Хиляди пътници останаха блокирани на летищата в цялата страна.

Сега се очаква условията да се подобрят, като утре ще има много малко снеговалежи, а времето ще бъде малко по-топло.

На пресконференция днес официални представители на окръг Ери в щата Ню Йорк, който включва и Бъфало, заявиха, че броят на загиналите се очаква да нарасне, тъй като издирвателните и спасителните операции продължават. Всичките 28 потвърдени загинали са в Бъфало.

Повече от 4000 души в района остават без електричество след бурята, която според експертите се е случила в края на миналата година. "Данните не са актуализирани в момента", заяви кметът на Бъфало Байрън Браун. "Знаем, че броят на жертвите в окръг [Ери] е по-голям."

Повече от 4000 души в района остават без електричество след бурята, която според г-н Браун е била "вероятно" най-тежката в живота на повечето жители. В пика на бурята около 20 000 души са били без ток.

Браун добави, че в града е настъпило "подобрение", тъй като снеговалежът е много малък, а липсата на условия за бяло течение позволява на служителите да постигнат "значителен напредък" при разчистването на автомобилите и възстановяването на електрозахранването.

Длъжностните лица предупредиха, че затоплянето на температурите в региона може да доведе до допълнителни проблеми, включително наводнения при разтопяването на снега. Градските власти в окръг Ери отстраняваха леда и запушванията на дъждовната канализация преди това, което служителите определиха като "бързо топене".

Марк Полонкарц, изпълнителен директор на окръг Ери, където се намира Бъфало, заяви, че са привлечени 100 военни полицаи и допълнителни служители на щатската полиция, за да помогнат за контрола на трафика в района, където условията остават "безобразни" по много местни пътища.

Комисарят на полицията в Бъфало Джоузеф Грагмалиа заяви, че мародерствата в района, за съжаление, "все още продължават". Досега са арестувани четирима души.

"Това не са хора, които крадат храна, лекарства и памперси", каза той. "Те разрушават магазини. Те крадат телевизори, дивани, всичко, до което могат да се доберат. Те са опортюнисти".

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън одобри декларация за извънредно положение, позволяваща федерална подкрепа за щата Ню Йорк. "Сърцето ми е с тези, които загубиха близки през този празничен уикенд", написа той в Туитър.

Съседният щат Ню Джърси също изпрати служби за спешна помощ в щата Ню Йорк, за да окаже допълнителна помощ.

Губернаторът на щата Кати Хочул, родом от Бъфало, определи бурята като "снежната буря на века"./БГНЕС, АФП