Гигантът Bayer планира значителни съкращения

Фармацевтичният гигант Bayer потвърди късно в сряда, че ще направи "значителни" съкращения на работната си сила в Германия до края на 2025 г. като част от преструктуриране заради огромните загуби през третото тримесечие.


„Съкращението на работни места трябва да бъде извършено бързо през следващите месеци и да приключи най-късно до края на 2025 г.“, каза гигантът в прессъобщение. Bayer, производителят на Aspirin, има около 22 000 служители в Германия и над 100 000 по света. Компаниите на групата в Германия ще бъдат изправени пред „значителни съкращения на персонал“, добавя се в изявлението за медиите, без да се уточнява броят на съкращенията, които идват след споразумение между ръководството и представители на служителите. Преструктурирането има за цел да „намали йерархиите и сложните структури в компанията“ и ще „включи служители с управленски или координационни задачи“, се казва в него. Съкращенията бяха обявени през ноември, след като Bayer отчете огромна загуба от близо 4,6 милиарда евро през третото тримесечие.

Компанията, която е въвлечена в правни проблеми в САЩ заради базирания на глифозат унищожител на плевели Roundup, също изпитва недостиг на водещи продукти поради постепенното изтичане на патентите за няколко лекарства. Тя нае Бил Андерсън през юни като неин главен изпълнителен директор, за да помогне да насочи компанията в нова посока. „Байер в момента е в трудна ситуация поради редица причини“, каза Хайке Принц, член на борда на директорите, цитиран в прессъобщението от сряда. Споразумението, постигнато с представители на служителите, гарантира, че съкращенията няма да започнат до края на 2026 г., за да се даде приоритет, доколкото е възможно, на обучението и мерките, свързани с възрастта. „Фактът, че сигурността на работните места се удължава само с една година, показва ясно, че сме в изключително сериозна ситуация“, каза Хайке Хаусфелд, председател на централния работнически съвет, представляващ работната сила. Ръководството на Bayer е изправено пред искания от редица инвеститори да раздели групата, която в момента се състои от три подразделения, и да избере поне един клон, за да генерира пари. /БГНЕС