Гимназията в Мездра започва учебната година с ново име, притеснени са само за сметките през зимата

Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра започва новата учебна година с ново име. От 15 септември училището ще носи името на Апостола на свободата Васил Левски.

Това заяви за БГНЕС директорът на професионалната гимназия Мирослав Павлов, който е и учител по английски език.

Смяната на името се случва с решение на бившия министър на образованието и издадена от него заповед. Директорът Павлов обясни какви са били мотивите за промяна на името на гимназията.

“Основните мотиви са, че в училището се е изучавало автотранспортна техника, управление на техника, която се използва за селското стопанство, а от 5 години насам основните професии, които се изучават тук са в направление БДЖ. Това наложи да потърсим и да поискаме смяна на името”, каза Павлов.

Директорът обясни как е протекъл целия процес и чия е била идеята за новото име на гимназията. „Това се случи на един педагогически съвет по лично предположение на колега, учител по физкултура. След предложение на педагогически съвет, се стигна до решение и разрешение на Общинския съвет в Мездра, разрешение на регионалното управление по образованието и заповед на министъра. От 15 септември вече има заповед да се казваме Професионално училище “Васил Левски””, заяви той.

Павлов допълни, че са много горди, че училището ще носи името на Апостола. Освен това сградата се ремонтира и само след дни ще посрещне учениците в нова по-приятна атмосфера. „Ремонтните дейности са по-скоро козметични, за да приемем учениците в една по-приятна атмосфера. Учениците казват, че сградата най-накрая заприлича на училище“, каза той.

Павлов разказа и за новото лого на училището. То е дело на Евгени Кучков, а директорът го определи като впечатляващо.

Мирослав Павлов сподели и своите опасения за това дали ще успеят да се справят със сметките за газ, които ще плащат през зимата. Но сподели, че имат вариант, по които се работи, за да може училището да се отоплява на дизел.

Павлов посочи, че училището и в момента се отоплява на газ. „Мога да ви кажа, че на предишните цени за газ изравнителната сметка за месец януари е 11 400 лв., това е на цени, които са три пъти по-ниски от днешните. Аз съм изключително изплашен за това какво предстои и какви цени ще трябва да платим”, каза той.

Павлов заяви, че все пак има и вариант, който да намали разходите за отопление на училището. „Хубавото е, че разбрах от колегите, че имаме пълна възможност да преминем към отопление на дизел. Има котел, на който ще направим инспекция, за да видим дали можем да минем още от този сезон”, каза той.

Павлов отправи призив към институциите, защото без помощ от държавата не всички училища ще могат да издържат през зимните месеци. „Надявам се и приканвам Министерство на образованието да помисли точно за такива малки училища, които се отопляват на газ, защото ние чисто финансово няма да издължим на това, което ни очаква всъщност", заяви той. /БГНЕС