Гимназисти обвиниха Вучич, че се опитва да купи гласовете им чрез държавни помощи

В телевизия Pink сръбският президент Александър Вучич обяви, че държавата ще осигури нови "помощи" за определени групи граждани в Сърбия. Този път е ред на гимназистите, защото и сред тях има такива, които ще гласуват на 17 декември.


"Днес Ана Бърнабич, Синиша Мали и аз разговаряхме за някои допълнителни мерки. През следващите 10 дни държавата ще преведе пари на единиците на местното самоуправление, които ще изплатят по 10 000 динара на всеки гимназист", каза Вучич, обявявайки новите средства от държавния бюджет за нуждите на Сръбската прогресивна партия на предстоящите избори.

Вук Цветкович от неформалното сдружение на гимназистите "I mi se pitamo" вижда в подобно съобщение купуване на гласове. Той добави, че е очевидно, че правителството отслабва и че Вучич се опитва да спечели гласовете и подкрепата на младите по този начин.

"Това става чрез класическа политическа манипулация, при която се привлича вниманието чрез финансови средства. Бих му казал, че в Сърбия има училища без отопление, професори, които работят по договори от години, и студенти, които се страхуват да изразяват мнението си поради страх от режима. Докато тези неща не се променят, няма да получите подкрепата на младежите, която толкова отчаяно искате".

Гимназистът Лука Бабич смята, че новите придобивки са неуважителни не само към младите хора, но и към цялото население.

"По този начин Вучич показа, че младите хора са податливи на корупция и че е възможно да бъдат подкупени". Възниква въпросът, откъде той има право да разпределя пари по този начин и каква е изобщо официалната цел на това. Нито има право да раздава пари по този начин, нито пък има някакъв смисъл, а още по-обидно е, че го прави изключително преди избори".

Че не се опитва да "подкупва" и "купува" само гимназистите (поне тези с право на глас), но и техните родители, чухме от самия президент снощи.

"Смятаме, че това е много важна мярка преди празниците, за да могат родителите да зарадват децата си с подаръци", каза Вучич, обяснявайки обявената държавна помощ.

Президентът прояви същото желание за подкупване и по-рано тази година, няколко месеца преди изборите. Преди два месеца той раздаде "държавна помощ" в същия размер - 10 000 динара - на деца до 16-годишна възраст . Както и преди, това ще става чрез родителите. Беше обявено, че изплащането на парите на гимназистите ще става чрез майките им, а ако непълнолетният живее с баща си, чрез бащата. Също така гимназистите, които живеят в приемни семейства, ще получават пари чрез приемните си родители.

Броят на тези, които този път ще получат помощ от 10 000 динара, е около 235 000, което означава, че от държавния бюджет ще бъдат отпуснати около 2 350 000 000 динара за нуждите на кампанията на прогресивните./БГНЕС