Гюндоган короняса Манчестър Сити след магичен обрат срещу Астън Вила

Отборът на Манчестър Сити стана шампион на Англия за втори пореден път, след като победи Астън Вила с 3:2 у дома. "Гражданите" изоставаха с два гола 15 минути преди края на двубоя, но стигнаха до пълен обрат и триумфираха с титлата, докато конкурентът им Ливърпул победи Уулвърхемптън с 3:1 на "Анфийлд", но завърши с точка по-малко.

Феновете на Сити нахлуха на терена на "Етихад" след последния съдийски сигнал

Последният кръг на Висшата лига се разви по изключително драматичен начин, като мърсисайдци изостанаха в резултата още в третата минута, когато Педро Нето изведе "вълците" напред от непосредствена близост след бърза контраатака и добро подаване на Раул Хименес. В същото време Сити имаха проблеми да пробият организираната и мотивирана защита на Астън Вила, а в 24-та минута Садио Мане изравни резултата на "Анфийлд".

Ситуацията стана още по-тежка за Сити в 37-та минута, когато Мати Кеш завърши с глава контраатака на Астън Вила и даде преднина на бирмингамци. Мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола направи една смяна на почивката, като вкара Александър Зинченко в игра, но въпреки това възпитаниците му изглеждаха безидейни в атака, а в 69-та минута бившият халф на Ливърпул Филипе Коутиньо вкара втори гол за Виланите. В този момент изглеждаше, че всичко е в ръцете на Ливърпул, които се нуждаят от един гол, за да стигнат до рекордна 20-та титла в историята си.

За втори път Ливърпул печели повече от 90 точки, но не става шампион

В този момент Гуардиола вкара в игра Илкай Гюндоган и това се оказа една от най-добрите смени в богатата му кариера. В 76-та минута Гюндоган намали изоставането на своите с глава след центриране на друга резерва - Рахийм Стърлинг, а това даде началото на знаменит обрат за Сити. Само две минути по-късно Родри изравни с точен изстрел по земя от далечно разстояние след добър пробив и асистенция на Зинченко, а след още три минути Гюндоган бе в прегръдките на съотборниците си, след като прати топката в мрежата на Вила от непосредствена близост след прецизна асистенция на Де Бройне.

Ливърпул намери сили също да стигне до обрат с голове на Мохамед Салах и Анди Робъртсън, които донесоха на "червените" успех с 3:1, който обаче не бе достатъчен за тима.

По този начин Манчестър Сити завърши сезона с 93 точки, една повече от Ливърпул, и спечели четвърта титла на Англия в рамките на пет години. Тимът на Юрген Клоп пък се прости с мечтата за исторически куадрупъл и за втори път в рамките на четири години не стана шампион, въпреки че натрупва повече от 90 точки.

За Сити това е осма титла на Англия в историята на клуба, докато Ливърпул продължава да има 19 титли, една по-малко от големия си съперник Манчестър Юнайтед. /БГНЕС