Гюров и Каримански - единствени кандидати за управител на БНБ

Андрей Гюров и Любомир Каримански са кандидатите за управител на БНБ, предаде репортер на БГНЕС.

Гюров е предложението на "Продължаваме промяната", а Каримански на "Има такъв народ".

ГЕРБ, ДПС, БСП и ДБ не са внасяли кандидатури.

От "Възраждане" обявиха, че няма да внасят предложение. Те изрично уточниха, че не правят предложение не защото нямат подготвени хора, а защото смятат, че назначението ще бъде политическо, а не на база опит.

Днес в края на деня изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да правят предложения за управител на БНБ. Това е втората процедура за избор на управител на банката. До нея се стигна след като при първата процедура нямаше предложени кандидати.

Процедурните правила предвиждат предложените кандидати да бъдат проверени за принадлежност към БНА и ДС. Следва да бъдат изслушани от Комисията по бюджет и финанси. След това пленарната зала ще реши кой ще бъде избран за управите на БНБ, ако никой от кандидатите не получи необходимата подкрепа, ще се пристъпи към стартиране на това процедура.

Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът избира подуправителите-ръководители на основните управления. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години. /БГНЕС