Гл. комисар Николов: Повече от месец ще е необходим за разчистване на наводнените села

6 са на-сериозно пострадалите села, щетите са много сериозни и възлизат на милиони левове. Необходим е повече от месец, за да разчистим последиците от наводненията.

Това заяви пред БГНЕС главен комисар Николай Николов, директор ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Най-пострадали са селата Богдан, Каравелово, Слатина, поради което се наложи областният управител да обяви частично бедствено положение на територията на Пловдив“, посочи главен комисар Николов.

Остава в сила и частичното бедствено положение за селата Трилистник, Скутаре, Рогош и Маноле в община „Марица“.

Тонове кал и дървен материал, донесе придошлата вода след тежкото наводнение в карловското село Слатина

В момента 150 доброволци работят на място и подкрепят местното население. Допълнително днес от "Автомагистрали" и други строителни фирми съсредоточаваме тежка верижна техника, за да подкрепим усилията по разчистване на инфраструктурата и деретата на реките.

С тока нещата изглеждат добре, аварийните екипи работят, но често се налага аварийно да се изключва предвид лошото състояние на къщите и присъединяването им към мрежата“, обясни главен комисар Николов.

Пред БГНЕС той заяви, че за питейни нужди се доставя бутилирана вода, защото е невъзможно използването на изградените водоизточници.

Днес, 5 септември, разчистването продължава.

„Усилията продължават, по план трябва след месец, месец и нещо да сме разчистили нещата. И започваме възстановяването, базирано на проекти, които да доведат нещата до по-добро възстановяване, отколкото е било преди наводнението“, каза директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Според негови оценки, щетите са „много сериозни“ и за милиони левове, но комисиите, които работят, ще посочат точните мащаби на нанесените щети.

Евакуирани са много хора, наводнени са земеделски земи, автомобили, покъщнина и животни, за щастие няма нито един загубен човешки живот.

Междувременно областният управител на Пловдив Ангел Стоев информира, че е увеличен броят на хората, които са ангажирани с преодоляване на последстивията от бедствието, но за разчистването на щетите от потопа, са е нужна още техника и човешка сила.

„На терен има 69 тежки машини за селата Богдан, Каравелово и Слатина“, съобщи Стоев.

Ангел Стоев обяви, че в село Богдан работят 5 самосвала, 4 верижни багера, а в село Слатина - работят 5 багера, 8 самосвала и 40 войници, които работят със собствени резачки и 10 горски работници. „За тяхната работа имаме уговорена допълнителна техника, която ще ни бъде предоставена от частни фирми", отбеляза още той. Стоев подчерта, че на терен работи и техника на горското стопанство в Смолян - 2 големи камиона и 2 багера. /БГНЕС