Гладът е по-силен от вируса: Ангола на бунт срещу карантината

"По-добре да умрем от коронавируса, отколкото за гладуваме непрекъснато" - с този мотив по-голямата част от населението на Ангола (което е близо 26 милиона души - бел.ред.) настояват правителството да премахне или да олекоти предприетите мерки за борба с коронавируса, пише АФП.

В повечето градове в страната вече има наложен вечерен час, а полицията строго следи за спазването му.

Въпреки че в Ангола заразени с COVID-19 са едва 10 души, а двама са починали, президентът и правителството наложиха строги мерки за социална изолация.

"Как може някой да остане вкъщи без нищо да яде?" пита Гарсия Ланду, таксиметров шофьор на мотоциклет в оживената морска столица Ангола, Луанда.

Той е един от първите, които се осмеляват да нарушат карантината и излизат на улицата да си изкарват прехраната, като открито се противопоставят на наложените от правителството мерки срещу вируса.

"Имаме отговорности към семействата си. Трябва да излезем и да намерим храна", каза Ланду, стискайки нервно каската си в националните червено-черни цветове.

„По-добре е да умреш от тази болест или от огнестрелно оръжие, отколкото да гладуваш до смърт“, каза той. "Никога няма да приема, че мога просто да стоя и да гледам близките ми как умират от бавната смърт на глада. Не мога".

Дни след като правителството обяви извънредно положение и наложи ограничения на 26 март, тълпите продължават да се събират на пазари, пред магазини или просто по улиците на Луанда.

При ограниченията президентът Жуан Лоренсо забрани пътуванията, срещите и обществените дейности. "Ситуацията изисква ... жертви от всички граждани, чиито права и професионален и социален живот ще трябва да бъдат ограничени", каза Лоренсо в телевизионно обръщение към нацията миналата седмица.

"Но не дотолкова, че да лишават хората от вода", отвръща на президента Куехина Паулина, - вдовица, която няма течаща вода и живее в гъсто населения общински квартал Казенга в столицата на богатата на петрол страна.

Затова тя е принудена да купува вода от частни доставчици, но ограничението за придвижване дори на куриерите я е оставило вече втора седмица без вода. Затова тя на своя глава решава да не спази забраните и сама тръгва да търси вода.

Въпреки забраните, мнозинството жители на Ангола разглеждат излизането за работа, търсенето на храна и донасянето на вода като основателни причини да напуснат дома си.

Обещавайки редица мерки за подпомагане на хората, правителството също обеща да доставя вода в квартали в неравностойно положение, в които живеят социално уязвими групи.

В петък министърът на вътрешните работи Еухенио Лаборхино съобщи, че 1 209 души са били задържани само за няколко дни, повече от 1000 от които са влезли в Ангола след затварянето на границите на 27 март, а 189 - за нарушаване на извънредното положение.

"Заболяването COVID-19 е опасно, виждаме го. Всички виждат това, всички знаят", казва Домингос Жоао, таксиметров шофьор. "Но като останем у дома, ние няма да постигнем нищо. Ето защо ние сме на улицата, работим, и се подчиняваме на правилата, както виждате. Преди пътниците да се качат в таксито ми, те първо се дезинфекцират", разказва шофьорът и показва бутилка дезинфектант. /БГНЕС