Главчев: Ако президентът не се съобрази с предложенията ми, отговорността остава в него

Готов съм на диалог по всяко време с президента. Очаквам решенията му, ако не се съобрази, отговорността за това остава в него, заяви служебният премиер Димитър Главчев.


Главчев направи коментара си пред български журналисти в Брюксел, където участва в извънредното заседание на Европейския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

В сряда Румен Радев отправи покана за разговор със служебния мнистър-председател, за да обсъдят предложенията за смени в изпълнителната власт.

"Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Този, който осуети предложените от мен министри, ще поеме отговорност. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава да поеме отговорност", заяви Главчев и изрази готовност за диалог.

БГНЕС припомня, че премиерът Главчев предложи рокадата в МВнР седмица след встъпването в длъжност на служебната власт. Това стана чрез съобщение от пресслужбата на МС, изпратено късно вечерта в понеделник.


Премиерът предложи депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС и зам.-председател на партията Даниел Митов да заеме поста външен министър на мястото на дипломата от кариерата и посланик в Черна гора Стефан Димитров.

Другата предложена от Главчев смяна е на министъра на земеделието Кирил Вътев, който запази поста си от предходния кабинет и в служебния. Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, а като мотиви се изтъква продължаващото напрежение и недоволство в аграрния сектор. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък определи като съвпадение исканата смяна на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов.

В сряда президентът Радев припомни, че когато той е назначавал служебни кабинети, партиите не са можели да си помислят за подобно вмешателство.

"Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и върху доверието в изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник", заяви Радев и подчерта, че има множество дипломати с качества да са министри. /БГНЕС