Главчев: Не искам да правя кастинг за външни министри, не мога да ги вадя от ръкава си

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за министър на външните работи. Даниел Митов беше мой кандидат. Не беше издаден указ.


Това каза пред БНТ служебният премиер Димитър Главчев.

Това не е кастинг за министър на външните работи и не мога да ги вадя от ръкава си. Митов беше моята кандидатура. Той реши да се съобрази с президента, доколкото съм запознат с неговите мотиви. Изтъкна всъщност и защо се оттегля, излишно е да коментираме повече. Нямам откъде да търся нов кандидат и нямам намерение да предлагам друго, допълни Главчев.

Стефан Димитров остава външен министър. При това положение отговорност за българската външна политика - ако беше издаден указ за Митов, щях да нося аз; в момента този, който не е издал указ, носи отговорност за външната политика, обясни Главчев.

Премиерът допълни, че е настоявал за смяна на сегашния външен министър заради "поредица от събития, основното от които бе в събота срещу неделя, когато Иран осъществи нападението с дронове и ракети срещу Израел. Тогава звъннах по телефона на всички, които имат отношение към координация на действията в България, за да се погрижим за живота и здравето на българи, които биха се почувствали застрашени. Още през нощта се чух с транспортния министър, за да обмислим евакуация, с МВнР, с шефа на Ситуационния център, със службите също. И тъй като тогава въздушното пространство на всички страни освен Израел беше затворено, решихме да направим ново съвещание в 7.00 ч. сутринта на следващия ден, за да предприемем някакви действия. През цялото това време не можах да се осъществя комуникация с министър Димитров. Това е дълъг период да не можеш да се свържеш със свой министър, но при такава извънредна ситуация да не можеш да се свържеш, това е недопустимо."

Още същия ден предложих на мой кандидат да поеме поста, не знам дали президентът щеше да издаде указ за назначаването му. Няма да кажа името му, тъй като не е етично да го направя, допълни служебният премиер.

Относно думите на Борисов на партийно събрание, в което лидерът на ГЕРБ разкритикува служебния външен министър, и това дали има съвпадение с исканата смяна на Димитров, Главчев каза, че партийното събрание е било по-късно времево от събитията в събота срещу неделя, когато външният министър не вдигал телефона си. "В неделя се случваха тези събития, аз вече имах идеята да поискам смяната на министър Димитров, в понеделник тя се доразви, и едва в късния следобед поканих Митов. Преди това наистина имах разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и му заявих своите намерения. Нямаше как Митов да стане министър, след като е партийна кандидатура, трябваше да се говори с лидера на партията, която той представлява. Едва след това на партийно събрание Борисов обясни за майката и сина на друг мой министър, но това е далеч след като аз поисках смяната на външния министър."

Изключително трудно е да се намерят качествени хора, които не са политически обвързани за постовете на министри, каза още служебният премиер. Даже вчера в разговора си с Марк Рюте, като му обясних как се иска да бъдат непартийни кандидатури, той възкликна "откъде да намериш непартийни кандидатури", каза още Главчев. До голяма степен съм се справил с намирането на непартийни кандидатури, категоричен бе премиерът.

Не мисля, че ситуацията с Димитров е криза в кабинета, очевидно той се ползва с доверието на президента Радев, след като това е така, нека да видим какво ще се случи. Над 95% от назначенията на заместник-министрите са по предложения на служебните министри, които - както уточнихме, не са на ГЕРБ. Бих приел някаква много далечна връзка с ГЕРБ на ген. Запрянов, но как да търсим връзка с партията, като военните са деполитизирани по принцип в България.

Няма как на всички министри да проверя биографиите, и тези, които са ми давани за назначения, не знам някой да има връзка с ГЕРБ, обясни Главчев.

Трудно ми е, аз колко години съм работил в политиката, познавам много хора от ГЕРБ и съм се стремил точно тези хора да не попадат в политиката и в кабинета сега.

Относно министъра на земеделието Кирил Вътев и искането му за смяна, Главчев обясни, че казусът с него е съвсем различен - "още при първия ни разговор Вътев каза, че има колебания дали да поеме служебния пост, тъй като има сериозни забележки за работата на някои от заместник-министрите. Които на всичкото отгоре той сам каза, че той си ги е довел. Удовлетворих желанието му да освободя един от неговите зам.-министри, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си, и по-скоро в случая с Вътев той предпочете да напусне. Но и мен не ме удовлетворяваше темпа на неговата работа - за една седмица при положение че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи работата. Неговото е желанието да напусне, но имаше и взаимност", каза Главчев.

Вътрешният министър ще организира честни избори. Провел съм с него доста задълбочен разговор, аз също чух какво каза втората политическа сила, имах своите колебания, но след разговор с него те изчезнаха. Натежа и това, което се случи с професионалния ръководител на МВР - главния секретар, - за мен щеше да е изключителен риск ако след професионалното ръководство аз сменя и политическото, а и точно след това се състоя среща със синдикатите в МВР, които ми заявиха, че ако сменя Калин Стоянов, ще са изключително демотивирани да работят на терен за изборите, обясни премиерът.

Гвоздейов е назначен да координира всичко за изборите, ако беше Калин Стоянов координатор, какво щеше да стане? ЦИК са съгласни с ролята на Гвоздейков, допълни Главчев.

Бюджетното салдо е на плюс с 400 милиона, а фискалният резерв е 11.9 милиарда - това е към дата 31 март. Имаше притеснения в последните дни на предишното правителство, когато в последните му 2-3 се направиха огромни харчове за около 2-3 милиарда лева, в резултат на което и НС реши да спре тези харчове.

Разговаряхме изключително приятелски с партньорите ни в Брюксел, като разбраха, че имаме два вида избори - за НС и за ЕП, просто казаха, че ще ни е още по-трудно, и подчертаха, че ще е необходима сериозна координация между службите, допълни Главчев.

На въпрос дали е искал да стане премиер, Главчев попита: Изглеждам ли ви щастлив от този пост? По време на разговорите с Радев преди да ми връчи мандата, аз му казах дословно "Ако няма кой друг, ще поема поста. Не съм щастлив, но няма значение, аз съм политик и съм положил клетва да се ръководя от Конституцията и от интересите на народа", завърши служебният премиер./БГНЕС

Тагове: