Главният секретар на МВР подава оставка

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка. Решението си обяви на брифинг пред медиите, след като тази сутрин полицейски служители пострадаха при нов сблъсък с мигранти, предаде репортер на БГНЕС.

Днес, аз и главен комисар Станев ( заместник-главният секретар на МВР - бел. ред.) подаваме оставки, информира комисар Тодоров.

Главният секретар на МВР отбеляза, че законодателството, което съществува към момента е изключително либерално. Законодателството поощрява този вид бизнес - каналджийството, заяви още той и настоя за законодателно решение, което да защитава полицейските служите, спиращи с телата си нелегалните мигранти.

"Това е поредният случай", каза още той.

НСлС поема разследването на катастрофата с полицаи и мигранти

Комисар Тодоров съобщи, че за периода 2021 - 2022 година около 4000 са досъдебните производства, свързани с трафика на хора, половината от тях са приключили с осъдителни присъди, но ефективните са само 158.

Тодоров подчерта, че от една страна, когато депутатите разглеждат тази тема в утрешното си заседание, трябва да направят законодателни промени, които да защитават полицаите, а от друга страна, когато прокуратурата разглежда такъв тип дела да е внимателна, че осъждайки тези хора на глоби и основни присъди, те отново се връщат и се изправят срещу полицията. "Назрял е моментът законодателната власт да си каже думата", подчерта той.

Окръжна болница: Полицаят е в медикаментозна кома

На извънреден брифинг директорът на УМБАЛ "Света Анна" д-р Славчо Близнаков даде повече подробности за състоянието на тежко пострадалия полицейски служител.

Полицаят е с тежко увреждане на мозъка, в медикаментозна кома и на апаратна вентилация. Той има черепно-мозъчна травма, със сериозно увреждане на мозъка, има счупени кости на черепа, с голям вътрешномозъчен хематом. Следващите дни ще са критични за живота му, заяви д-р Славчо Близнаков.

Извършена му е операци от екипа на д-р Стефан Николов, хирург, началник на Клиника по неврохирургия.

За него е направено всичко, което е по силите на българската медицина, увери д-р Близнаков.

В болница "Св. Анна" са настанени още шофьорът на буса и трима от мигрантите. Те са в много по-добро състояние.

Заради тежкото състояние на униформания е извикан и националният консултант по неврохирургия у нас проф. д-р Николай Габровски. /БГНЕС