Главният прокурор на САЩ Гарланд на "историческо" посещение в МНС

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд направи рядко посещение в Международния наказателен съд по време на пътуване в Европа, посветено на действията срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, предаде АФП.


Вашингтон никога не е ратифицирал Римския договор, който е основополагащия текст на съда в Хага.

Предишната американска администрация дори издаде санкции срещу него заради разследването му в Афганистан.

Гарланд е в Европа, "за да се срещне с международни партньори и да обсъди търсенето на отговорност от Русия и други общи приоритети в областта на правоприлагането", заявиха от Министерството на правосъдието на САЩ, които определиха посещението в МНС като "историческо".

През март съдът издаде заповед за арест на Путин за незаконно депортиране на украински деца.

Москва, която също не е страна по МНС, отхвърли заповедите като "невалидни".

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра приветства Гарланд в Хага, където се намира и правителството на Нидерландия.

"Обсъдихме подкрепата на САЩ за Международния център за наказателно преследване на престъплението агресия, който ще бъде открит на 3 юли в Евроюст", написа Хукстра в Twitter.

Центърът също е със седалище в нидерландския град и ще се фокусира върху престъпленията, извършени от Русия в Украйна.

"Говорихме и за общите ни усилия за обезщетяване на жертвите на руски военни престъпления чрез Регистъра за обезщетения", добави Хукстра.

"Нидерландия и САЩ остават ангажирани с постигането на справедливост за Украйна."

Днес Гарланд ще замине за Швеция за срещи с тамошни министри, както и с ръководители на Европейския съюз, съобщиха от ведомството му. /БГНЕС