Главните прокурори след 10-ти ноември: Татарчев, Филчев, Велчев, Цацаров

10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. Датата слага начало на политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България.

На снимката: Татарчев, Филчев, Велчев

Промените заварват начело на прокуратурата Васил Мръчков – главният прокурор по времето на Възродителния процес. 85-годишният днес проф. Мръчков е главен прокурор в периода 18 август 1987 – 14 декември 1989 г.

Веднага след него, в рамките на няма и година, обвинител номер едно е Евтим Стоименов.

В периода 1 ноември 1990 г. – 19 февруари 1992 г. главен прокурор е Мартин Гунев. Той е известен с това, че е първият, който през 1990 – 1991 г. от името на Главна прокуратура започва делото за убийствата в последните лагери на комунизма. Гунев иска да отпадне давността за престъпления срещу човечеството със задна дата.

Гунев подава оставка, а за негов наследник е избран адвокатът Иван Татарчев. Той е главен прокурор в периода 17 февруари 1992 г. – 21 февруари 1999 г..

Иван Татарчев, който е репресиран от комунистическия режим и заради убежденията си е бил лишаван за 5 години да упражнява адвокатските си права, започва тотална чистка в прокуратурата. Първа в списъка е Татяна Дончева. Тогава тя е млад прокурор в Софийската градска прокуратура. За по-малко от 3 месеца от институцията са уволнени повече от 1000 прокурори.

Иван Татарчев започна процесите срещу членовете на Политбюро на БКП. Най-известните са срещу бившия живков министър на икономиката Огнян Дойнов, който след промените стана изключително успешен бизнесмен във Виена, и срещу бившия премиер Андрей Луканов.

16 февруари 1999 г. – 22 февруари 2006 г. обвинител номер едно е Никола Филчев.

Филчев получава поста с подкрепата на 14 от членовете на ВСС. Тогава конкуренцията е особено оспорвана от другия основен претендент Васил Миков, който събира само 11 гласа. Само преди 2 месеца, в началото на септември, Миков беше открит мъртъв в дома си след самопрострелване със законно притежаван пистолет.

Въпреки многото скандали с негово участие, след предаване на поста Филчев бе назначен за посланик в Казахстан.

На 19 януари 2006 година Борис Велчев бе избран за главен прокурор с гласовете на 23 от 25-те членове на ВСС.

На снимката: Сотир Цацаров и Иван Гешев

Също както днес, и преди 13 години имаше само една кандидатура за поста на обвинител номер едно на държавата. Тогава кандидатурата на Велчев бе издигната от 17 от членовете на Висшия съдебен съвет - колкото са необходимите гласове, за да бъде избран новият главен прокурор.

През 2012 г., 3 месеца преди изтичането на мандата му, Борис Велчев подаде оставка, той бе назначен за конституционен съдия. Тогава функциите на главен прокурор временно изпълняваше директорът на НСлС Бойко Найденов.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, преди да оглави държавното обвинение бе председател на Пловдивския окръжен съд. Сред конкуренцията му за поста преди 7 години бяха Галина Тонева и Борислав Сарафов. Веднага след номинацията на Цацаров, той бе хвален от изпълнителната власт и спряган като фаворит на управляващите.

Цацаров беше избран за главен прокурор с 18 от гласовете на кадровиците във ВСС и то още на първото гласуване. /БГНЕС