Главното Мюфтийство е в сграда, дарена за нуждите на образованието

Сградата, където се помещава днес Главното Мюфтийство, е била дарена от родолюбив българин за образователни нужди. Използването й от Главното Мюфтийство е в нарушение на волята на дарителя – Димитър Станишев, който я дарява за вечни времена на Министерството на образованието, предаде репортер на БГНЕС.

Нашето великодушие е пословично. „Ако имаш две ризи, дай едната на ближния си“ е основният християнски принцип, стриктно спазван от българския народ във всеки един момент от неговата история. Но напоследък облечени във власт държавници се опитват да свалят и последната дреха от гърба на хората.

Вече цяла седмица една от най-обсъжданите теми в публичното пространство са промените в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават всичките им задължения към държавата до дата 31 декември 2018 г. По данни на финансовото министерство те възлизат общо на 8 267 000 лв., но от тях около 8 млн. лв. са натрупани единствено от Главното мюфтийство.

В тази връзка БГНЕС проследи една друга интересна история, свързана със сградата, в която мюфтийството днес се помещава.

Триетажната къща е архитектурен шедьовър в центъра на София и се намира на ъгъла между улиците „Братя Миладинови“, „Пиротска“ и бул. „Стефан Стамболов“, което е на метри от Женския пазар. Някога тя е принадлежа на известния български предприемач Димитър Станишев и неговата съпруга от австрийски произход Луиза. Той е роден през 1861 г. в Галичник, което тогава се намира в границите на Османската империя, а днес е в Северна Македония. Възпитаван от чичо си – българският митрополит Партений Нишавски, до края на живота си Димитър Станишев остава дълбоко съпричастен към съдбата на Македония. Той взема участие в Сръбско-българската война през 1885 г., а по-късно започва работа в благоустройственото министерство. През Първата световна война е председател на Спомагателния комитет за прехраната на Галичник и околността.

През 1920 г. той дарява къщата си в София „за вечни времена“ на Министерство на просветата. По някаква причина актът на дарение се оказва незаконосъобразен и след дълга преписка, дарението е прието със Закон от Народното събрание на 18 февруари 1931, обнародван с указ номер 38 на Цар Борис III в брой 282 на Държавен вестник на 20 март 1931 г., показва справка на БГНЕС в архивите.

Волята на Димитър Станишев е да се сформира дарителски фонд, който да подпомага със стипендии бедни ученици и студенти от Македония и Западните покрайнини. Предвидено е раздаването на стипендиите да започне тогава, когато приходите от наеми на къщата достигнат 300 хил. лв., а в различни години наематели са Френско-българската търговска банка, лекарски кабинети и магазини.

За този си жест той е награден лично от цар Борис ІІІ /1918-1943 г./.

Не по-малко благородна е и съпругата му Луиза. Тя е родена в австрийския град Грац и е католичка, но, запознавайки с Димитър Станишев, приема православната вяра. Дори взема участие във войните като милосърдна сестра, за което е наградена с медал на Българския червен кръст.

Дотук свършва положителното в цялата история. Незнайно по какъв начин апетитният имот в центъра на столицата се оказва в ръцете на скандалното дружество „Софийски имоти“. Разследване на „Биволъ“ установи, че през 2001 г. имотът е продаден на Главното Мюфтийство за сумата 544 920 лв. Справките показват още, че на няколко пъти сградата е била ипотекирана, залагана и дори запорирана заради действия на собственика.

Тук без отговор остава един важен въпрос – как така къщата на Станишеви от Министерство на образованието се е озовала изведнъж в ръцете на „Софийски имоти“? Освен това е важно да се знае и кой е взел решението да я продаде, защото това е нарушение на дарителската воля, която по същество е неприкосновена.

Опирайки се на фактите трябва да споменем, че за периода 24 юли 2001 – 17 юли 2003 министър на образованието е Владимир Атанасов от НДСВ.

Това е историята, която показва как Главното мюфтийство се помещава в имот на виден български патриот. На този фон идва и телевизионното интервю на началника на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев – Николай Панков. Според него Главното мюфтийство има 4700 имота и приход над 30 млн. лв. на година от наеми и ренти. /БГНЕС