Гледат делото на Джок Полфрийман

Съдът гледа днес делото за възобновяването на производство за предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман, съобщиха от ВКС.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. От тях убиецът излежа 12 години, след което беше пуснат от съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Тримата съдии са приели мотивите на неправителствената организация Български хелзинкски комитет, че убиецът се е поправил, докато е излежавал присъдата си. Решението на съда предизвика вълна от възмущение в българското общество.

„Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните“, се казва в съобщението на ВКС. /БГНЕС