Глен Грант: Отнасяйки се с Русия като безопасна, България създава риск за НАТО

„Черната кутия“ на падналия изтребител МиГ-29 трябва да бъде изпратена единствено само до съюзническа и доверена държава, а не до Русия. Такава позиция изрази подполковник Глен Грант, британски военен експерт, предаде репортер на БГНЕС.

На 9 юни МиГ-29 изчезна по време на военно учение във водите край град Шабла. Неговият пилот майор Валентин Терзиев беше обявен за загинал. Той беше погребан на 30 юни. В края на юни беше открита и черната кутия на разбилия се самолет.

Подполковник Грант препоръча „черната кутия“ да бъде изпратена в Украйна, която е лоялен съюзник на НАТО. Според него историята ни е дала многобройни примери, като последните са свързани с анексирането на Крим от Москва през 2014 г., че на Русия не можем да се доверим.

„Не е необходимо България да продължи да поема рискове като нейните пилоти летят на МиГ-29. Съюзните сили на НАТО за Air Policing, базирани в Румъния, могат да покрият и България, докато пристигнат нови модерни самолети”, заяви подполковник Грант.

„Огромните пари, спестени от прекратяването на използването на МиГ-29, могат да бъдат похарчени веднага за други проекти, като например бронирани маши за пехотата или закупуването на така необходимите съвременни безпилотни летателни апарати“, посъветва британският военен експерт, който е работил по военните реформи в Полша, Украйна, Чили и др.

Продължаването на военно-техническото сътрудничество с Москва, отслабва НАТО в ключов регион като Черно море. „Продължавайки да се отнася с опасната Русия като безопасна, България рискува сигурността както на съюзниците си в НАТО, така и на нацията, плащайки скъпо за това удоволствие“, обобщи подполковник Грант. /БГНЕС