Глоби от 1 000 до 26 000 евро за търговците в Хърватия, увеличили неоснователно цените

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че ще бъдат налагани глоби на търговците, отказали да върнат старите цени, които са повишили неоснователно при конвертирането от куни в евро след влизането на страната в еврозоната на 1 януари.

На заседание на правителството Пленкович заяви, че това се отнася до онези, които неоправдано са завишили цените при преминаването в евро, с което са намалили покупателните възможности на гражданите и са нанесли вреди на икономиката, увеличавайки и високата и без това инфлация.

Компетентните институции ще затегнат контрола върху цените, каза още премиерът и призова гражданите да продължават да сигнализират за лицата, които нарушават решението на правителството да върнат цените на нивата до 31 декември 2022 г.

Пленкович подчерта, че освен глобите може да бъдат премахнати субсидиите за производителите на енергия.

„По време на криза е важна солидарността и отговорността и отношението, което не е насочено непременно към печалба”, отбеляза той.

Досега инспекторите са извършили почти 700 проверки, а в 178 случая са констатирали неоправдано поскъпване от 1 януари.

Средното поскъпване в магазините е до 13%. Най-голям е ръстът в областта на услугите, следван от този в търговията на дребно, особено на хлебните изделия, които са поскъпнали с 15%, но някъде се наблюдава и поскъпване с 30%.

В магазините повече от 70 процента от субектите върнаха цените от преди въвеждането на еврото. При фризьорските услуги и услугите за грижа за тялото цените са се увеличили средно с 20%, а в някои случаи с 50 %.

Размерът на глобите варира от 1 000 до 26 000 евро.

В Хърватия от 1 януари официалната валута е еврото, а куната може да се използва до неделя, 15 януари. До края на 2023 г. банкнотите и монетите куни ще могат да се обменят за евро по фиксиран курс от 7,5340 в пощенските станции, търговските банки и клоновете на Fina, а от 2024 г. само в Хърватската народна банка. /БГНЕС

Загреб / Хърватия