Гневна Москва за блокирането на Лавров: България е под натиск на НАТО

Москва осъди "враждебните" действия на няколко европейски държави, след като руският външен министър Сергей Лавров беше принуден да отмени посещението си в Сърбия заради затварянето на въздушното пространство.

Днес руският външен министър Сергей Лавров разкритикува европейските държави, че са блокирали пътуването на самолета му до Сърбия, като заяви: "Случи се немислимото".

"Подобни враждебни действия срещу нашата страна могат да предизвикат определени проблеми", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като същевременно настоя, че Русия и Сърбия ще продължат контактите си.

"Това представлява лишаване на суверенна държава от правото да провежда външна политика", заяви Лавров на онлайн пресконференция в Москва. "Брюкселските кукловоди не поискаха да предоставят възможност на Русия да представи своята позиция по редица регионални въпроси в Белгард", допълни той. Според него Брюксел не е искал да изрази подкрепата си за инициативата на Белград "Отворени Балкани" в интерес на оздравяване на отношението между всички държави от този регион.

"Сега за всички нас стана очевидно, че Брюксел, конкретно НАТО и ЕС, искат превърнат Балканите в свой проект под името "Затворени Балкани", каза още Лавров.

България, Северна Македония и Черна гора отказаха искането на Русия самолетът на Лавров да премине през техните въздушни пространства на път за Сърбия заради санкциите, наложени заради военните действия на Москва в Украйна. Лавров трябваше да проведе разговори с високопоставени служители в Белград - един от малкото останали съюзници на Москва в Европа след началото на офанзивата в края на февруари. Лавров определи този ход като "възмутителен", настоявайки, че отношенията на Москва с Белград няма да бъдат "унищожени". Той заяви, че вместо това Москва е поканила сръбския му колега Никола Селакович да посети Русия в близко бъдеще.

"Убедени сме, че подобни действия няма да могат да попречат на продължаването на контактите на страната ни, особено с приятелски държави", заяви Дмитрий Песков пред журналисти.

По-рано Лавров беше принуден да отмени пътуване до Женева за преговори по разоръжаването в края на февруари, след като Европейският съюз затвори въздушното си пространство за руската авиация.

Руски дипломатически източник заяви пред информационна агенция "Интерфакс", че не е имало друг избор, освен да се отмени посещението в Сърбия.

"Руската дипломация все още не се е научила да се телепортира", каза източникът.

Председателят на Комисията по външни работи на горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви, че НАТО оказва натиск върху трите държави, отказали достъп до въздушното пространство.

"Говорим за демарш на НАТО, а без САЩ той не би могъл да се случи", заяви Косачов в Телеграм. Той обвини НАТО в "пряка намеса" в двустранните отношения между Русия и Сърбия и в "опит да завладее и подчини останалата част от Европа".

Атанас Атанасов, съпредседател на дясната Демократична България, която е част от управляващата коалиция, заяви пред държавната телевизия БНТ: "Това са част от мерките, които свободният свят налага на Русия, и те трябва да продължат. Тези неща се отразяват на дейността на руската държава и това е целта на мерките, които се въвеждат."

Лавров трябваше да се срещне с президента Александър Вучич, Селакович и сръбския патриарх Порфирий.

Въпреки че Сърбия осъди военните действия на Русия в Украйна, тя не се присъедини към Европейския съюз в налагането на санкции на Москва, при все че се опитва да се присъедини към блока. Двете страни се радват на дългогодишни близки връзки и Белград наскоро подписа нов тригодишен договор за доставка на руски природен газ. /БГНЕС, АФП