Годеницата на Кристиан, обвинен за смъртта на Милен Цветков, даде показания

Годеницата на Кристиан Николов – Симона Цанкова, даде показания като свидетел пред Софийски градски съд, където се гледа делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, предаде репортер на БГНЕС.

Навръх Великден 2020 година джипът, управляван от Кристиан Николов, с висока скорост – 99 км/ч в градски условия, връхлетя върху автомобила на Милен Цветков, докато журналистът чака в колата си на червен светофар. Освен шофирайки с превишена скорост, разследващите установиха, че 22-годишният мъж бил зад волана под влиянието на три различни вида наркотични вещества - амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин.

В съдебна зала днес Симона, която също била в автомобила, разказа, че след удара, излезли от колата и видяла, че Кристиан помага. Според разказа ѝ, той си свалил едната обувка и я подложил под главата на Милен Цветков, правил му изкуствено дишане, и се опитал да му извади езика.

Синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов – Георги, не се яви в съдебна зала днес като свидетел. Стана ясно, че той е нередовно призован.

Симона Цанкова и Георги Иванов бяха обвинени затова, че съзнателно затаили истина относно наказателното производство срещу Кристиан, за което им беше наложена гаранция от по 10 хиляди лева. Софийският районен съд отмени гаранцията на Симона още през май месец 2020 г.

Разпитът на свидетели в Съдебната зала в София продължава. Тази седмица са насрочени две заседания.

Адвокат Константин Симеонов подчерта, че същинската фаза в един наказателен процес не е досъдебното производство, а съдебното такова, въпреки че по думите му, прокуратурата обръща нещата в обратната посока.

„Има доста съмнителни неща по начина, по който са събирани доказателства, по начина, по който са разпитвани свидетелите, ще ги видите и днес, и в следващите заседания. Искаме да се води един обективен процес, да се стигне до един справедлив съдебен акт, който естествено, че не може да удовлетвори желанието на всички страни винаги е така – някой остава недоволен от съдебния акт. Но в никакъв случай не искаме това да се превръща в линчуване на човека, който достатъчно добре се знае какво е направил“, каза защитникът пред медиите. Той отговори положително на въпроса за това дали освен показанията на Симона Цанкова има други доказателства, които да казват, че след катастрофата Кристиан Николов се опитвал да помогне на Милен Цветков. „Да, ще ги видите – свидетели. Свидетели, ще ги чуете, мисля че са за следващия път“, заяви адвокатът.

На въпрос как ще обясни разминаването в това, че Симона твърди, че Кристиан никога не е употребявал наркотици, в кръвта му обаче е открит коктейл от три вида дрога, адвокатът на близките на Цветков – Менко Менков заяви пред медиите: За мен, а предполагам и за съда, по-важна е обективната находка, това, което е открито в кръвта и в урината на подсъдимия. Пробите са взети около 21.30 часа на 19 април 2020, това е непосредствено след катастрофата. Дали някой го е видял да взема, дали не го е видял и т.н. ние не сме очаквали, че приятелката му, с която живее на съпружески начала ще каже обратното, за нас това няма никакво значение. Важна е обективната находка, това, което са намерили в организма му“, каза Менков. /БГНЕС