Годзила оживя в японски парк

В тематичен парк на остров Аваджи, близо до град Кобе, е открита най-голямата в света, поне според самите японци, скулптура на Годзила.

"Като жива е", казват феновете за това 23-метрово чудовище. С това може да се спори, тъй като първоначално ръстът на Годзила беше определен на 50 метра, а в последния филм "Годзила 2: Цар на чудовищата" звярът се извиси на 120 метра. Но по един или друг начин чудовището обещава значително да увеличи притока на посетители в парка, особено след като на най-смелите се обещава разходка с бънджи в пастта на звяра, съобщи Би Би Си

Всъщност Годзила от остров Аваджи отстъпва по размер на кинематографичните си „братовчеди“ (и това е разбираемо, защото е невъзможно да се конкурира с комбинирано заснемане, да не говорим за дигитална графика), но звярът е много по-голям от всички останали негови превъплъщения извън екрана. Например известната глава на чудовището от сградата Тохо в Токио е висока „само“ 12 метра.

Новата фигура, която е достъпна за посетителите от днес, изобразява Годзила с широко отворена уста, от която стърчат доста ужасни зъби.

Авторите на скулптурата се придържат към някакъв трик: тялото на чудовището е сякаш наполовина скрито под земята, намекващо за истинските му гигантски размери.

Днес Годзила е известна далеч извън Япония благодарение на многобройни филми (има повече от 30), карикатури, играчки, видео игри и комикси, да не говорим за другия франчайз. Всичко започва с филма от 1954 г. "Годзира", заснет в студио Тохо от режисьора Исиро Хонда. Всъщност Годзила (японците имат проблеми със звука "l") е кръстоска между godzira (горила) и kujira (кит)./БГНЕС