Гоф и Крейчикова ще спорят за място на 1/2-финалите в Париж

Кори Гоф се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция след категоричен успех над тунизийката Онс Жабер с 6-3, 6-1 за по-малко от час игра.

Гоф ще играе за първи път на 1/4-финал в турнир от Големия шлем.

Американката наложи волята си от самото начало и проби за 2-0. Оттам нататък тя не изпусна иниацитивата, а ранен пробив в началото на втората част й гарантира контрол до края на срещата. Така, Гоф се класира за първия си четвъртфинал в Париж и първи в турнирите от Големия шлем след достигането до осминафиналите на Уимбълдън 2019 и Аустрелиън Оупън 2020.

На 17 години и 86 дни, тя е най-младата тенисистка в четвъртфиналите на турнир от Шлема след чехкинята Никол Вайдишова, която достига до тази фаза също в Париж през 2006 на 17 години и 44 дни. Гоф е и най-младата американка в 1/4-финалите на Ролан Гарос след Дженифър Каприати през 1993.

В спор за място на полуфиналите тя ще играе с чехкинята Барбора Крейчикова, която се разправи със сънародничката на Гоф – Слоун Стивънс, за крайното 6-2, 6-0. За чехкинята това също е дебютно участие в 1/4-финалите на Шлема.

В друг двубой, Мария Сакари надви убедително София Кенин с 6-1, 6-3 и се класира за дебютен четвъртфинал в турнирите от Големия шлем на Ролан Гарос след малко повече от час игра.

Първата ракета на Гърция започна ударно срещата и след три на един пробива в своя полза дръпна в резултата. Във втората част тя отново се сдоби с отлична преднина – 5-1 гейма. Американката, финалистка в надпреварата от миналата година, опита да се завърне в мача, връщайки един от пробивите.

Въпреки това, нов брейк на сметката на първата ракета на Гърция сложи край на надеждите й за ново достигане до заключителния етап на съревнованието. Сакари направи 15 непредизвикани грешки срещу цели 32 за Кенин, която не записа ас, а за сметка на това направи девет двойни грешки.

Сакара също ще играе за първи път в последните осем на турнир в Шлема.

Така, 17-та в схемата отне възможността за евентуално повторение на финала от миналата година между Кенин и Ига Швьонтек – полякината, която защитава трофея си от 2020, ще играе във вечерната сесия с Марта Костюк. /БГНЕС