Гоф и Швьонтек ще спорят за титлата на Ролан Гарос при жените

Кори Гоф се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис, след като отстрани Мартина Тревизан в два сета – 6-3, 6-1, за около един час и 25 минути игра.

Двете тенисистки си размениха по един взет сервис гейм, преди да настане истински хаос на корта, който бе изразен в цели пет поредни пробива. Американката първа успя да спре серията от брейкове, повеждайки с 5-3, а след това отново проби италианката, за да спечели и откриващия сет. В началото на втория Тревизан поиска медицинска помощ, но тя не й помогна и Гоф взе шест от следващите седем гейма, за да стигне до спора за трофея в Париж.

Гоф е най-младата финалистка в Шлема от Мария Шарапова през 2004.

Тя спечели 74% от точките на първи сервис, като въпреки, че реализира само един уинър повече от 59-та в света, представителката на Италия направи близо два пъти повече непредизвикани грешки от тийнейджърката – 36 на 20. 18-годишната Гоф е на своя първи финал в турнирите от Големия шлем, като се превърна в най-младата финалистка в Шлема от Мария Шарапова, която спечели Уимбълдън през 2004.

По-рано през деня. Ига Швьонтек се класира за втория си финал от турнирите на Големия и втори на Откритото първенство на Франция, след като разгроми Дария Касаткина с 6-2, 6-1 за малко повече от час игра. Поставената под номер 20 в основната схема рускиня, която стигна до полуфиналите на надпреварата в Париж без загубен сет, оказа съпротива на световната номер 1 само в началото на сблъсъка. Швьонтек поведе с ранен пробив за 2-0, но Касаткина го върна моментално. Тя изравни геймовете при 2-2, но оттам-насетне взе само един от оставащите 11.

Световната номер 1 записа 34-и пореден успех в Тура.

21-годишната полякиня завърши със значително по-голям процент спечелени точки на първи и втори сервис – при първото подаване той бе 79 на 44, докато при втория 58% срещу едва 21 за руската й съперничка. При уинърите и непредизвиканите грешки също имаше солидна разлика между двете – над два пъти повече уинъри за Швьонтек при 22-10, и 10-24 грешки.

Така, световната номер 1 при жените ще играе за втори път на финал в Шлема и отново това ще бъде на Ролан Гарос, където тя триумфира безапелационно през 2020 в спора за трофея срещу американката София Кенин с 6-4, 6-1. Касаткина, от своя страна, не успя да се добере до първия си финал от Големия шлем. /БГНЕС