Голям интерес за ваксина и в последния ден на „зелените коридори”

Желаещи за ваксини изчаква на кратки опашки и днес пред "Пирогов", когато е последния ден на разкритите заради празничните и почивни дни покрай Великден и Гергьовден „зелени коридори” с иРНК ваксини, предаде репортер на БГНЕС.

За дните от 30 април до 9 май в цялата страна работиха т.нар. "зелени коридори" като гражданите имаха възможност да избират между препаратите на "Пфайзер", "Астра Зенека" и "Модерна". Кабинети бяха разкрити от 26 РЗИ в страната, а само в София в четири големи болници през всички почивни и празнични дни имунизационните екипи работиха. Най-много кабинета за ваксинация имаше в "Пирогов" и макар все още анализът с общия брой ваксинирани да не е готов, като че ли тук са поставили най-много дози. Освен първа игла, в разкритите пунктове се извършва и втора имунизация, а предимството на коридора е, че няма такова - човек идва, изчаква си реда, минава на преглед и бива имунизиран, записалите се през електронния портал не получаваха привилегия.

Специално за „зеления коридор” в неделя от провинцията е дошъл Евгени със съпругата си. Там, откъдето идва се поставят ваксини, каза мъжът, но сподели, че в София е по-лесно, по-бързо става и затова решил да посети "Пирогов". Той пресметна, че чакали точно 25 минути. „Невероятно обслужване, бързо”, сподели мъжът. Поставили му ваксината на "Пфайзер". „Моето мнение е такова, че хората трябва да се ваксинират. Все пак видяхме какво преживяхме толкова време, така че нормално, логично е да си сложим ваксина”, сподели Евгени.

Само 10 минути каза, че е чакал столичанинът Богдан. „Бързо се минава. Много интелигентно обслужване. Така, че няма проблем”, сподели мъжът, който също се ваксинира с препарата на "Пфайзер".

„Вече три пъти пробвах през електронния регистър. Три пъти ми предлагаха „Астра Зенека” и реших да дойда в „зеления коридор”. За първи път имам възможност да се ваксинирам с "Пфайзер”", сподели Цветелина, която подчерта, че тя определено е „за” ваксините и смята, че това е начинът да се сложи край на тази пандемия.

За „зеления коридор” днес изчакваше реда си и Мария от София. Дошла, както самата тя обясни – за да не чака. „Регистрирах се в системата на министерството, но предполагам, че ще бъде удължен „зеления коридор” и затова използвам почивните дни да мога да се ваксинирам”, сподели жената. Нейното лично мнение е, че трябва да се ваксинираме за превенция на здравето.

Дали ще бъдат удължени „зелените коридори” все още не е ясно. Преди дни здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че oт 10 май нататък трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат.

В петък, на работно съвещание, премиерът в оставка Бойко Борисов нареди „зелените коридори“ да продължат да работят и всяко ново количество ваксини да се насочва максимално бързо към желаещите.

Според графика на доставки всеки понеделник в България ще пристигат по 270 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“, като в последния ден на май ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество - 410 хиляди дози.

Днес пък стана ясно, че Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксина от компания "Астра Зенека" след юни месец.

Към днешна дата ваксинираните граждани у нас с две дози са общо 289 612. /БГНЕС