"Големият Маслинов Грабеж": 16 испанци откраднаха 17 тона маслини

Крадци, действали в Лас Вегас, селски район близо до испанската столица Мадрид, са успели да откраднат 17,5 тона маслини от местни ферми, преди да бъдат хванати, съобщи полицията, потвърждавайки 16 ареста, предаде АФП.

"Гражданската гвардия е арестувала и разследва 21 души, които стоят зад кражбата на 17 500 кг маслини в района на Лас Вегас", заяви полицията, като посочи, че 16 души са арестувани, а други петима се разследват.

Общо те са ограбили 6 ферми в района на Лас Вегас.

Разследването започва през януари, когато фермер се оплаква от кражба на 8400 кг маслини от земята му, като полицията прави връзка с други подобни инциденти в района, свързани със "промишлени количества маслини".

В началото на февруари те са били предупредени за присъствието на петима души в автомобил, превозващ 140 килограма маслини посред бял ден, но никой от тях не е могъл да докаже, че товарът е бил законно придобит.

Разследващите нахлуват в две преси за маслини в регионите Толедо и Гуадалахара, за които се предполага, че са получавали крадените плодове, и арестуват отговорните лица.

Те откриват документация, свързана с размяната на повече от 17,5 тона крадени маслини, и изземват няколко цистерни, съдържащи повече от 6000 литра зехтин.

На задържаните, на възраст между 20 и 57 години, са повдигнати обвинения в различни престъпления, включително кражба, измама и получаване на крадени стоки.

Изхождайки от горепосочената новина, БГНЕС предлага вариант на задача за бъдещи математически гении: „Ако имаме 17 тона маслини, откраднати от 16 испанци, по колко тона се падат на испанец?“ /БГНЕС