Голямото завръщане на ABBA: Лондон ги очаква за първия им концерт

В едно от най-дългоочакваните музикални събития шведските поп легенди АББА се завръщат на концертната сцена утре в Лондон, но само като аватари в своите 70-те години, блестящи с лъскави костюми, брокат и ботуши на ток.

Въпреки че феновете ще чуят истинските гласове на квартета, групата няма да бъде на сцената. Посетителите на концерта ще видят "АББА-тарите", прожектирани като холограми, които ще изглеждат така, както са изглеждали на върха на славата си.

"Вложихме сърцата и душите си в тези аватари и сега те ще поемат управлението", заяви 77-годишният член на групата Бьорн Улвеус пред АФП.

На шоуто "ABBA Voyage" в Лондон феновете отново ще могат да видят Агнета Фалцког, Бьорн Улвеус, Бени Андершон и Ани-Фрид Лингстад, чиито първи инициали образуват името АББА, да изпълняват хитове от 70-те и 80-те години на миналия век, както и от последния им албум след завръщането.

Други опити за холограми на концерти са получавали хладни отзиви, но групата се надява, че феновете ще почувстват, че виждат истинско нещо.

"Това е един от най-смелите проекти, които някой е правил в музикалната индустрия някога", казва Улвеус, който е автор на повечето от най-големите хитове на групата заедно с Бени Андершон. "Нямам представа как ще бъде прието от публиката", каза той. "Но мисля, че те ще почувстват емоционално привличане от аватарите, ще видят аватарите като истински хора."

Според трейлърите аватарите ще се появят в кичозните костюми на групата от 70-те години на миналия век и се очаква да изглеждат футуристично.

Шоуто ще се провежда седем дни в седмицата до началото на октомври в специално построената за целта зала ABBA Arena в Източен Лондон. Холограмите са резултат от дългогодишен проект, разработен в партньорство с компания за специални ефекти, основана от създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас. Концертът е записан с помощта на 160 камери в продължение на пет седмици.

АББА изгрява на международната сцена през 1974 г., когато печели песенния конкурс на "Евровизия" с "Waterloo", подкрепена от потока британски гласове. След това записват поредица от хитове, сред които "Gimme! Gimme! Gimme!“, "Dancing Queen" и "The Winner Takes it All", преди да се разпаднат през 1982 г.

В Лондон посетителите на концерта ще могат да се насладят на 90-минутно шоу, в което дузина музиканти на живо ще подкрепят аватарите. /БГНЕС