Goldman Sachs: Индия ще бъде втората по големина икономика в света до 2075 г.

До 2075 г. Индия ще бъде втората по големина икономика в света, изпреварвайки Германия, Япония и Америка, обяви в последната си прогноза инвестиционната банка Goldman Sachs.


Основните аргументи за тази оценка са нарастването на населението на Индия, напредъкът на страната в иновациите и технологиите, по-големите капиталови инвестиции и нарастващата производителност на работниците, се посочва в информация на Си Ен Ен.

Индия има и голям процент икономически активно население, което може да издържа млади и по-възрастни граждани, според анализатора на Goldman Sachs Сантана Сенгупта.

Той посочи, че Индия трябва да увеличи участието на работната сила и по този начин да използва растежа на населението по правилния начин.

„Това наистина е възможност за Индия да създаде производствен капацитет и да продължи да расте в секторите на услугите и инфраструктурата“, добави Сенгупта.

Приходите на технологичната индустрия на Индия се очаква да нараснат с 223,7 милиарда евро до края на 2023 г., прогнозира индийската неправителствена търговска асоциация Nasscom.

Според доклад на Goldman Sachs икономиката на Индия се движи от вътрешното търсене, за разлика от много по-зависими от износа икономики в региона, като до 60 процента от нейния растеж се дължи до голяма степен на вътрешното потребление и инвестиции.

През първото тримесечие БВП на Индия е нараснал с 6,1 процента на годишна база, като се очаква икономическият растеж на Индия в края на текущата година да възлезе на 7,2 процента. /БГНЕС