Google подписа 5-годишна сделка за заплащане на новини от АФП

Google и агенция „Франс прес“ (АФП) се споразумяха за сделка, според която интернет гигантът ще плаща на френската информационна агенция за онлайн съдържание. Главният изпълнителен директор на АФП Фабрис Фрайс заяви, че сделката е "признание за стойността на информацията".

Google на Alphabet Inc ще започне да плаща на АФП за нейното новинарско съдържание като част от широко петгодишно партньорство, обявено днес, което бележи една от най-големите лицензионни сделки, сключени от технологичен гигант съгласно новия френски закон.

Новинарските организации, които губят приходи от реклами в полза на онлайн монополисти като Google и Facebook, от години се оплакват, че технологичните компании използват информации в резултатите от търсенето или в други функции без заплащане.

Новите закони във Франция и Австралия, подкрепени от медийно лобиране и обществен натиск, дадоха на издателите по-голямо влияние, което доведе до множество лицензионни сделки по света на обща стойност милиарди долари.

Споразумението с АФП е следствие от приемането във Франция на закон за авторското право, който създава "съседни права", изисквайки от големите технологични компании да започнат преговори с издателите на новини, които искат лицензионно плащане.

Google отказа да разкрие финансовите условия на сделката, но потвърди, че тя ще продължи пет години. В съвместно съобщение за пресата компаниите заявиха, че ще си сътрудничат и по проекти, като например проверка на факти.

По-рано тази година Google се съгласи да плати 76 млн. долара в продължение на три години на група от 121 френски издатели на новини, без АФП, съобщи Ройтерс. Но сделката беше спряна в очакване на резултата от антитръстова процедура, в която френският регулатор по конкуренцията обвини Google, че не е водил добросъвестни преговори.

Себастиан Мисоф, управляващ директор на Google Франция, заяви, че сделката с АФП показва "желанието на технологичната компания да намери общ език с издателите на новини".

Сделката не включва АФП в News Showcase - функция, която Google стартира миналата година и която популяризира съдържание от над 1000 издатели, съгласили се да лицензират съдържание срещу заплащане.

Ройтерс подписа споразумение за News Showcase с Google през януари, а собственикът на Wall Street Journal News Corp сключи подобна сделка месец по-късно.

Миналия месец Facebook подписа споразумение за съседни права с френски алианс, включващ десетки издатели като Le Figaro. /БГНЕС