Google пуска конкурент на ChatGPT - Bard в ЕС и Бразилия

Google обяви, че нейният чатбот с изкуствен интелект Bard вече е достъпен в около 50 държави, включително всички 27 държави от ЕС и Бразилия, тъй като разширява достъпа до своя отговор на ChatGPT, подкрепян от Microsoft, предаде АФП.


Американският технологичен гигант представи Bard през февруари, но забави пускането му в Европейския съюз, докато блокът планира да регулира изкуствения интелект на фона на опасенията за рисковете, свързани с бързо развиващата се технология.

Google се надпреварва да настигне конкурента си Microsoft, който побърза да интегрира подобни на ChatGPT възможности в широк спектър от своите продукти, включително в търсачката Bing.

Bard "вече е достъпен в по-голямата част от света и на най-разпространените езици", написаха в блог продуктовият ръководител на Bard Джак Кравчик и вицепрезидентът Амарнаг Субраманя.

"Като част от нашия смел и отговорен подход към изкуствения интелект, ние активно се ангажирахме с експерти, политици и регулатори на поверителността по отношение на това разширяване", казаха те.

Компанията заяви, че ще включи обратната връзка от потребителите и ще предприеме стъпки за защита на неприкосновеността на личния живот и данните на хората, докато разширява достъпа до Бард.

Инструментът за изкуствен интелект вече може да се използва на над 40 езика, включително арабски, китайски, немски, хинди и испански. Преди това той беше достъпен на три езика - английски, японски и корейски.

Google обяви и нови функции, включително получаване на аудио отговори от Bard или отговори в пет различни стила: прост, дълъг, кратък, професионален или непринуден.

Друга нова функция позволява на потребителите да качват снимки, които Bard може да анализира за информация.

Миналия месец Европейският парламент подкрепи проектозакон, който ще бъде в основата на първите в света всеобхватни правила за ИИ.

Той включва специални разпоредби за генеративните системи за ИИ, като ChatGPT и Dall-E, които могат да създават текст, изображения и други медии.

Парламентът и държавите - членки на ЕС, ще преговарят по регламента, преди той да бъде одобрен, като блокът иска да постигне споразумение до края на годината.

Възходът на изкуствения интелект породи редица опасения, включително възможността той да направи редица работни места ненужни. /БГНЕС