Google: Ще има последици за неваксинирани до 18 януари служители

Google заплаши с „тежки последици“, включително уволнение, своите служители, които до 18 януари не преминат курс за ваксинация срещу COVID-19, съобщи телевизия CNBC.

Според вътрешна заповд на ръководството на компанията, администрацията на Google трябва да уведоми за планираните мерки всички служители, които до 3 декември не са обявили своя ваксинационен статус и не са подали заявление да бъдат освободени от ваксиниране по медицински причини или заради религиозни убеждения. Не се уточнява броят на тези служители. Те първоначално ще бъдат изпратени в платен 30-дневен отпуск, а ако през това време не настъпи промяна във ваксинационния им статус, ще им бъде предложен 6-месечен неплатен отпуск, а ако и през това време няма промяна, те ще бъдат уволнени.

В разпореждането се казва също, че всички лица, които влизат в сградата на Google, трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19 или да имат разрешение от администрацията, което им позволява да посещават или работят в помещенията на корпорацията.

Не се приема за целесъобразно като алтернатива провеждането на редовно тестване, потвърждаващо липсата на коронавирусна инфекция. „Честото тестване не е действаща алтернатива на ваксинацията“, цитира CNBC вътрешния документ на компанията.

Телевизията уточнява, че Google се е решил на такива мерки, въпреки приетото от федералния съд на пети окръг на САЩ решение, което преустановява действието на разпореждането на американския президент Джо Байдън за задължителна ваксинация в американските компании с повече от 100 служители. Съдът видя в това постановление „сериозни законодателни и конституционни“ нарушения.

„Както казахме по-рано, нашите изисквания за ваксинация са основната възможност да поддържаме безопасността на нашия персонал и да продължим работния си процес“, заявиха от корпорацията. – „Възнамеряваме да направим всичко възможно, за да помогнем на нашите служители, които могат да бъдат ваксинирани, да направят това и ще се придържаме към нашата политика за ваксинация“, е категорично ръководството.

Още през юли Google съобщи на своите над 150 000 служители, че трябва да се ваксинират срещу COVID-19. /БГНЕС

Калифорния / САЩ