Google ще регулира светофарите в Атина

Областта Атика постигна споразумение с Google и се очаква да реши проблема с трафика, съобщава „Greek City Times“.


Според съветника по пътна безопасност на област Атика Кимонас Логотетис споразумението се отнася до свързването на светофарите по улиците със системата на Google. По-конкретно, Google ще поеме управлението на времето на светене на светофарите, т.е. колко време ще продължи червената фаза и колко време ще продължи зелената фаза, в зависимост от трафика по всеки път.

Логотетис обясни, че споразумението се основава на събиране и обмен на данни. По-специално, американската технологична компания ще получава информация от сателити и мобилна телефония за движението на превозните средства и ще я използва, за да регулира времето за преминаване на светофарите. По същество това означава, че се цели по-ефективното им функциониране с помощта на цифровите технологии.

Споразумението е финализирано в началото на седмицата и през следващия период от време ще има допълнителна информация за това кога ще влезе в сила.

Със сигурност то идва в момент, когато проблемът с трафика е - повече от всеки друг път - голямо главоболие за шофьорите. Правилното управление на светофарите, с надеждна информация и в реално време, може да даде глътка въздух. /БГНЕС