Горан Благоев: Президентът е лидер на нацията, стига да може да надскочи дребните си амбиции

В последните месеци сме в президентско управление, което е на път да загроби държавата. Президентът трябва да бъде лидер и да обединява обществото около правилните решения. Президентските правомощия са достатъчно ако се използват ефективно. Конституцията ни извежда президента като лидера на цялото българско общество.

Това е категоричната оценка на кандидата за президент на Национално обединение на десницата Горан Благоев.

Очевидно от личните качества на заемащия тази висока позиция, зависи до колко ще съумее да надскочи дребните си лични амбиции и да съумее да бъде лидер на българите, поясни Благоев и добави:

За съжаление не виждаме такъв пример в момента. Много ясно това си пролича около кризата с COVID-19. Тя отдавна вече не е медицинска. Изходът от нея изисква смело и отговорно политическо лидерство, което да ни обедини около конкретни политически решения за ясен път за излизане от този омагьосан кръг.

С демонстрираното до момента политическо малодушие, тенденцията е кризата да се задълбочава и прогнозите са мрачни, смята Благоев. Политиците трябва най-сетне да поемат отговорност и да се включат активно в една информационна кампания.

Кощунство е да използваш страховете на хората, за да се бориш с политическите си опоненти, както направи Румен Радев. Един честен политик никога не би си го позволил. Преди две години Радев иронизираше публично заплахата от вируса - беше единственият лидер в Европа, който се застъпи не за ваксиниране, а за правото да не се ваксинираш. Сега, когато управлението на кризата вече е негова отговорност и на неговото правителство, тича панически да търси подкрепата на лекарите и на Спешна помощ, и да се моли хората да се ваксинира. Това е непоследователна политика, коментира още Горан Благоев.

Според кандидата за президент в момента сме във война с невидим враг, а ако сме в реална война какво правим с такъв държавен глава? Не можем да разчитаме той да бъде отговорен и последователен в защитата на българските граждани и на националните ни интереси, каза още той.

Кандидатите за президент и вицепрезидент на Национално обединение на десницата Горан Благоев и д-р Ивелина Георгиева призовават всички български граждани да се ваксинират. Това е единствения път по някакъв начин да излезем от ситуацията, в която се намираме. /БГНЕС