Горан Митевски: Скопие отказва да приеме престъпленията от войната през 2001 г.

Северна Македония се опитва да игнорира военните престъпления от военният конфликт през 2001 г. Това заяви генерал Горан Митевски, бивш ръководител на „Управлението за сигурност и контраразузнаване“ (УБК) в интервю за БГНЕС.


„Определени структури в страната очевидно не харесват истината. Те продължават да твърдят, че не са се случвали военни престъпления през 2001 г. Свидетели сме даже на възхваляване на командирите извършили най-големите престъпления. Това се използва от политическите партии“, каза ген. Митевски.

„Липсата на решение за конфликта от 2001 г. остава травма върху цялото население. Това беше причина за писмо от комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович“, допълни той.

Митевски заяви, че повечето от заведените от Хага разследвания са били върната да бъдат разглеждани в РСМ: „След конфликта от 2001 г. бяха предадени на съда в Хага 5 разследвания за военни престъпления, като само едно беше прието, а останалите бяха върнати през 2008 г. да бъдат разследвани в РСМ.“


Той подчерта, че редица международни организации потвърждаваха и настояваха за възможността тези престъпление да се разследват в страната.

Ген. Митевски също така изтъкна процедурите за започване на съдебните дела, както и причината за разпадането на разследванията. „Бяха извършени реновации в македонките затвори, за да може те да отговарят на международните стандартите и там да бъдат настанени извършителите на военни престъпления. За съжаление, премиерът Никола Груевски през юли 2011 г., вместо да разследва случаите, поиска от партийната си група да представи автентично тълкуване на закона за амнистия и върза ръцете на съдилищата“, посочи той.

Ген. Митевски завърши, като изтъкна безпрецедентния характер на случая в международен план. „Може да се каже, че това е единствен случай в международната практика. Това е огромна загуба за международното право. Не разследването на препоръките от Хага нанася дълбока рана на жертвите от 2001 г. Това остава черна точка в международното право, не само за РСМ, а и за целия свят“, подчерта бившият ръководител на УБК. /БГНЕС