Горанов: Член съм на ГЕРБ, не съм в ръководните й органи

Това, че е лесно да се използва една репутационна щета като това на американското правителство, е проблем за партията. Друг е въпросът доколко и как партията може да реагира в подобна ситуация. Със сигурност аз повече от 2 г. не съм в ръководни органи на партията. Това, че оставам в нея и имам много приятели вътре, не мисля, че е проблем. Нито за мен, надявам се и за тях.

Това каза бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов пред БТВ в коментар на включването му в списъка на САЩ по закона "Магнитски".

Иначе, оценката на американското правителство е притеснителна, и е разочароващо не защото е такава, а защото аз действително уважавам американския начин на живот и винаги съм работил през годините, когато съм бил в изпълнителната власт, за нашите добри отношения и стратегическо партньорство, добави Горанов.

Горанов подчерта, че няма как да се гордее от това, "че една комисия, която е под шапката на финансовото министерство, но е междуведомствена комисия с представители на Министерство на правосъдието, ДАНС и др. са допускани грешно прилагане на закони за не кратко време" /Комисията по хазарта - бел. ред./. Този период не включва само моето министерстване, и аз бях този, който констатира проблема, и започна решаването му със закриването на комисията и прехвърлянето й към НАП", отбеляза той. По думите му той е осъзнал, че системата е запушена и отговорността е размита.

По думите му основният упрек, че е "изменял законодателството благоприятно" е фактологически неверен. "Действително смятам, че нашите партньори са подведени. Четейки мотивите, аз не мога да ги припозная, защото знам, че са фактологически неверни. Не съм чул дотук във всички разследвания някой да е казал, че финансовият министър Горанов или който и да е друг да го е карал да прави едно или друго нещо", категоричен е той.

По думите му темата с провала с хазарта е болезнена тема и проблемът е стартирал през 2016 г. Той подчерта, че рано или късно истината ще стане ясна.

"Информацията, която се съдържа в съобщението на Щатите, е неточна", подчерта той.

Горанов посочи, че познава Делян Пеевски от периода на тройната коалиция. "В двата мандата, в които съм бил министър фискалното изпълнение даваше възможност да се предоставят инвестиционни разходи на общините, и тогава се чуваха много гласове, че от финансовото министерство сме давали пари на общини, които не са били на ГЕРБ. Убеждението, моето и на Борисов, беше че във всяка една българска община живеят български граждани, и те имат право на достъп до ресурс", подчерта той.

"Моята политическа ориентация и оценка е ясна", добави Горанов и коментира, че не приема неговата съпричастност към действията на комисията по хазарта. Той отбеляза, че в момента вероятно това, което е дефект, е че няма процесуален способ Васил Божков да бъде разпитан. "Разпитван съм 10 пъти, първият път през 2019 г., после 2020 г, после 2021г.", посочи той.

"Нека нашите служби да продължат да работят за търсене на обективната истина", каза още той. /БГНЕС