Горанов: Директорът на НАП е в платен отпуск, едва ли си изкарва добре

Директорът на НАП Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, защото е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е изключително добър професионалист, на който имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС.

Галя Димитрова, директор на НАП

Министър Горанов припомни, че в възложил на държавното дружество „Информационно обслужване“ да извърши одит на системите на НАП и анализ на здравината им, за да се предотврати евентуален нов информационен пробив. Според него не е нормално дълго време да не са били извършани проверки на системите за информационна сигурност на проходната администрация.

„Тепърва ще установяваме какви точно и на кого са пропуските“, увери Горанов и допълни: „В годините сме инвестирали в нова техника и съоръжения, но както се казва, като се обърна каруцата, пътища много“. Финансовият министър подчерта, че дори човек да е подал декларацията си към НАП в хартиен вариант, неговите лични данни са трансформирани в електронен вариант. „Данните, които се съхраняват, са с цел анализ на икономическото състояние на данъчно-задължените лица и за контролните действия, които извършва НАП. Няма как една приходна администрация да не разполага с тези данни и то в електронен вид“, обясни той. /БГНЕС