Горанов: Инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла

С решението си да наложи вето президентът Румен Радев даде атестация за качествата на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по Нова тв.

Финансовият министър разкритикува позицията на „Демократична България“ и други десни формации, които подкрепиха Мая Манолова. „Кандидатът на ГЕРБ беше единственият, който можеше да победи Мая Манолова на изборите за столичен градоначалник. Десните не отчитат реалностите, в център дясно не могат да намерят покой и вместо да се обединяват виждаме его. Това датира още от времето, когато Иван Костов напусна СДС и създаде своя партия“, смята Горанов. Според него независимо от изхабяването, тези избори са показали водещата роля на ГЕРБ.

Горанов заяви, че думите на бившия президент Росен Плевнелиев за битка между „генерала премиер и генерала президент“ не трябва да се разглежда като евентуална заявка за битка между двамата за президентското кресло, а по-скоро Плевнелиев е говорил за битка на ценности.

Нито 1 лев преизпълнение на приходите, не може да бъде похарчено от правителството. Ако се получи преизпълнение на приходите, те отиват в бюджетното салдо. През следващата година ще съберем 3,5 милиарда лева повече приходи, заяви финансовият министър.

Както върви изпълнението на бюджета на Коледа ще имаме основание да дадем коледни надбавки, каза Горанов. „За да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи доходи на работещите. Ние работим в тази посока, притискаме реалния сектор да следва подобна политика. България е с едно от най-ниските преразпределения на средства – 37%, в Европа – 45%“, подчерта той.

„Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. Късно разбрахме това. Мисля, че инвестицията в образование е добра, макар и закъсняла“, завърши Горанов. /БГНЕС