Горанов: Лицемерно ще е в следващите дни да видим и вето върху бюджета

Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг във връзка с ветото на президента по сделката за F-16, предаде репортер на БГНЕС.

Горанов добави, че не е вярно, че липсва дебат по темата. „Повече от година този дебат е пред публиката. Още по-убедени сме в легитимността на подобно решение, тъй като правителствата на САЩ и България са се разбрали по определени решения, а видите ли президентът се съмнява в начина, по който това решение е постигнато”, коментира Горанов.

Питам президентът ще върне ли и Закона за бюджета, тъй като те са свързани и това част ли е от сценарий за протакане на сделки? С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия, добави Горанов. Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас, подчерта финансовият министър.

Готови сме НС да заседава допълнително и да се преодолее и едно вето по Закона за бюджета. Бих приел, че с вето само на ратификационните договори той иска да затворим дебата. Лицемерно ще е в следващите дни да видим и едно вето върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да заяви позицията си и по отношение на актуализацията на бюджета, тъй като единият проект без другия няма как да продължи, категоричен е Горанов.

Не съм съгласен, че не е имало достатъчно дебати по закупуването на тези самолети, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. От 2017 тече дебат какви ще са новите самолети за нашата авиация. Не е истина, че самолетите не са способни да изпълняват задълженията си. Винаги съм бил привърженик институциите да говорят помежду си. МО както и МФ, както и Министерството на икономиката и МВнР, ангажирани с преговорния процес, мога да гарантирам, че си свършиха съвестно работата. През април във Вашингтон цената беше намалена със 160 млн. долара. Почти е сигурно, че цената ще бъде намалена с още 60 млн. долара. Това са 60 млн., за които бях споменал, когато гледахме този въпрос в Комисията по отбрана, уточни още Каракачанов.

Председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов заяви, че Комисията по отбрана решително отхвърли мотивите на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха сериозно от това, което каза президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме достатъчно добре договорите, каза още Попов.

Трябва да има доверие между две правителства, за да има договор и сделка. Екипите на българската и американската страна, всички преговори сме водили почтено и открито, каза и зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Американското правителство базира военните си продажби на 3 закона и вътрешна нормативна база. Всички държави извършват едни и същи процедури. Всяко внушение за неравноправен договор ерозира доверието на американското правителство, коментира още Запрянов. /БГНЕС