Горанов: Не съм получавал и предавал на когото и да е облаги

За нищо не ни разпитваха, една тъжна история, която е договорка между сегашния главен прокурор и сегашното управление. Хората, които преди година ни управляваха в различни неща, успяха с лековат ход да заличат всякакъв устрем за върховенство на правото.

Това заяви Владислав Горанов от ГЕРБ, бивш финансов министър.

И ако приемем, че Лорер др. български граждани, които решиха да се включат в управлението на държавата, нямат достатъчен политически опит, то голямата драма настъпва за Христо Иванов и Нинова и всички, говорещи за върховенство на правото. Те от 17 март насам нямат право да произнесат нито една дума за това. Защото когато арестуваш лидера на опозицията с незаконно основание, значи искаш да легитимираш цели с нелегитимни основания, добави Горанов.

Протестът ми не е срещу Петков, Лорер и Василев, искам да започна разговора от там как се допусна тази авантюра в политиката ни. 30 г. ги зачеркнахме в деня когато партиите се предадоха на улицата, партии със 100 г. история като БСП и др. допуснаха хора без особен житейски опит и почитане на правилата в държавата, защото не знам кой е лидер на ПП, но приемам, че е Петков, би следвало той да носи нравствената оценка за хората, които подкрепят тези хора, обясни Горанов.

От 11 май започна с нарушенията на закона Петков. Той върна жеста на Гешев, затова че Гешев не го преследва за декларацията с невярно съдържание, убеден е Горанов.

Попитан дали е получавал подкуп от бизнесмена Васил Божков, Горанов каза: „Не сме искали, нито получавали, нито съм получавал и предавал на когото и да е някакви облаги. Тази драматургия ще продължи да се развива, но това не е аргумент без доказателства за сегашното управление да арестува лидера на опозицията“.

„Аз претенции към свидетеля Кирил Петков нямам, аз имам претенции към Христо Иванов, защото той участвайки в това успя да допусне премиер да му стане човек, който не зачита върховенството на правото. Аз признавам, че има провал на Комисията по хазарта, но в нея са работили ДАНС, МП, БОП, институции, ангажирани с охраняване на правото. Ще се изучи и разбере как се стигна до този провал, който стана още през 2019. Петков бил ли е министър на икономиката, попита Горанов. Конституционният съд каза, че не е бил министър, защото е излъгал президента, който предполагам, че вече се страхува от това, че легитимира тези хора да участват в това управление. Искам да го поздравя за принципната позиция, Борисов и Радев са били винаги двама генерали в остро противопоставяне, но Радев си остана на нивото на българския президент, защитавайки принципа, че никой не е виновен докато не се реши от българския съд, каза Горанов.

Продължавайки коментара си за правителството, той уточни, че забелязва един неясен опит да се купи зърно, който не е активиран от това, че зърното си е в България. „Ако премахнем това, че не е логично и може да води до изкривяване на пазара, аз виждам, едни закъснели мерки, свързани с интервенция по отношение на компенсациите, които можеше да се състоят по-рано по отношение на производителите, на бизнеса, а това щеше да смекчи инфлационния натиск. Виждам как един човек, попаднал в центъра на изпълнителната власт няма политически опит да коментира дори покупката на специфични химически елементи в определени кризисни ситуации. И цялото усещане за риск и неубедителност идва от това, че системните партии допуснаха само с цел да унищожат опозицията, хора без достатъчна ясна ценностна система и без достатъчно политически опит да превземат политическата власт, добави Горанов.

Някой, който ясно съзнава, че не е компетентен и е склонен да арестува лидера на опозицията, той не трябва да говори за право. По-лошото е, че хора изградили политическата си кариера върху концепция за върховенството на правото като Христо Иванов и Атанас Атанасов, все повече осъзнавам ролята на представителната демокрация, на изграждането на партии, на носенето на отговорност през колективния разум. Забелязвам една тълпа, която е с усещането за това, че държавата й се полага без липса на контролни механизми, подчерта Владислав Горанов.

В момента имаме заплаха за демокрацията в страната и то не е толкова драматично, че е изкарал 20 и няколко часа лидерът на опозицията в ареста, а че не е направено по правилата. Хората, които са изграждали американската демокрация са измислили една фраза: само законът може да ни даде свобода, каза още Горанов. /БГНЕС