Горанов: Няма допълнителни пари за борба с насекомите

Ако перифразираме старата българска поговорка, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се, така и борбата с насекомите е дело на всяка една община.

Българската държава не предоставя допълнителни средства за борба с насекомите в дунавските общини. Това заявява министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на БГНЕС.

Според Закона за здравето Националният център по заразни и паразитни болести и регионалните здравни инспекции се грижат за дезинсекцията в страната. „В техните компетенции са оценката на рисковите места за предприемането на ефективни дезинсекционни обработки, подбора на препаратите, начините и сроковете за обработка на площите. Самото практическо изпълнение на необходимите дезинсекционни мероприятия е задължение на всички общини, макар и в различна степен“, отбелязва министър Горанов.

Той подчертава, че през последните години държавата не е планирала пари за борба с насекомите извън одобрените с годишните закони за държавния бюджет трансфери към общините.

„Средства с подобно предназначение не са предвидени и за бюджетната 2019 година“, подчертава министърът на финансите.

Горанов се надява, че българските общини имат достатъчно капацитет да се справят с този тип риск за здравето на хората, не само по поречието на река Дунав, но и на територията на цялата страна, където има условия за развитието на подобни популации.

Според финансовия министър един от източниците на финансиране на борбата с насекомите могат да бъдат увеличените постъпления от данъци. Така той посочва, че през 2018 г. общините са получили 65 млн. лева повече от имуществени данъците. Към тази положителна тенденция може да се прибави и постоянното увеличение на размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините. „За 2019 г. одобрените със закона за държавния бюджет трансфери, без общата субсидия за делегираните от държавата дейности, са в размер на 511,3 млн. лв., които са с 30 млн. лв. повече спрямо одобрените за 2018 г.“, добавя Горанов. /БГНЕС